Главна вест за јужна америка силна Осмица по рихтер

разрушена зграда по перуанскиот земјотрес од 8 степениСилна Осмица во Јужна Америка
Земјотресот најсилен во Перу во изминативе 12 години ,последна „Осмица“ од 15 август 2007, кога исто се случи силен земјотрес во централниот и крајбрежен дел.
 
Денешниов земјотресот ги погоди Перу,Еквадор, Колумбија и Бразил и се почувствувал и подалеку во Лима, Каракас, и Кито
 
Астролошки се очекуваше силен земјотрес во изминатава недела,па и се предвидуваше можност на земјотрес поголем од 6.5 степени по рихтер за период од 18 до 22 мај 2019. Во точно предвидуваниот период имавме 6.3 степени по рихтер(,а продолжеток на оваа земјотресна активност е силната „Осумка“ ,која во регијата на погодениот Перу ,а посебно во неговиот централен регион ,што е реткост во изминативе 100-тина години.Реткост од силата на осум степени,доколку се има во предвид дека во историското земјотресно минато ,Перу има повеќе силни земјотреси кои ја поминале скалата од осум степени по рихтер ,но,претежно се лоцирани во должина на раседната линија на т.н. Атакам ровот ,покрај крајбрежната регија на тихиот окен ,ограничен помеѓу Перу и Чиле.

мапа на јужна америка со најсилни земјотреси во 100 години

Овој „канал“ се простира од 5 до 39 степени јужно и 75 до 82 западно и со своите приближно 5900 километри е најдолг ров во светот.Тој е „притиснат“ помеѓу две тектонски плочи западно - Нацка(Назка) Плоча и Јужноамериканската Плоча од исток.Дел е од познатиот т.н. Пацифички вулкански огнен прстен.
 
Сликата ги дава најсилните осумки во перу од изминати 100 години
 
Што да се каже за последици од земјотресот!
 
Разурната инфраструктура,нецелосна проценка  на број на уништени згради и соодветни инфраструктурни објекти.
Центарот за вонредни состојби и оперативен дел на Перу ,објави голем број оштетувања на зградите, на два верски храма четири здравствени центри(подоцна плус два се урнале) и пет училишта
Градот Јуримагус и областа Амазонас беа меѓу најлошо погодените. извор ЦНН
Перускиот претседател Мартин Визкара(22 март 1963 роден во Лима) со владини преставници, отпатувал за погодениот Јуримагуа, град во перуанскиот Амазон. Дадена е изјава за нивна кординација со локалното население . Штетата допрва ќе се проценува. Со изјава се огласи и Претседателот на Еквадор, Ленин Морено, (9 март 1953) кој сподели на твитер: "Јас ги очекувам информациите за силниот земјотрес снимен ова утро".
 
Ова е една од најсилните магнитуди годинава,а на почеток на годинава астролошки се спомна дека јужна америка ја очекува засилена земјотресна активност.
 
астролошки параметри за земјотресното влијание:
 
Астролошки брифинг за ова е влијание предизвикано,преку сложените сили ,а како одраз на апроксимација на средните точки на брзите планети(меркур,венера,па и марс) ,наспроти спорите јупитер и сатурн кои беа во ретроградно движење ,со засилено и продолжено дејство на фиксните хороскопски знаци Лав,Скорпија, Водолија и Бик. „Најспорите“ , Уран,Нептун и Плутон со секундарно и суптилно влијание.Месечината во близина на девесетиот аголен степен во однос на сонцето.Ова е т.н. кендра ефект или квадрат во астролошкиот појмовник.   
 
Споменатиот земјотрес аа 15 август 2007 година беше со јачина од 8,0 степени на околу 160 километри ,јужно од главниот град на Лима во Перу,
биланс 514 загинати луѓе.
зграда по земјотрес од осум степени перу