Мудроста на стариот индијанец

Една вечер стариот индијанец од племето Чироки,му раскажувал на внукот за борбата која се одвива кај сите луѓе.

Тој рече: “Синко мој,битката се одвива помеѓу двајца волци внатре во нас. Едниот е лош.Исполнет е со злоба,лутина и љубомора,ароганција,се сожалува само себе,виновен,лаже има лажна гордост,суперниост и Его.

Другиот е Добар.Тој е радост,мир,љубов,надеж,милост и благост,емпатија,вистина,сочувство и вера Внукот неколку минути размислувал ,а потоа му поставил прашање на деда си: “Кој волк победува?„ Стариот и мудар Чироки одговорил едноставно: “Тој кого го раниш!„.