нобеловец родум од Македонија Ферид Мурад

нобеловец ферид мурад црно бела

Ферид Мурад доктор по клиничка фармакологија, со „коренска врска“ со Македонија заедно со Мајка Тереза е добитник на престижната Нобелова награда.Неговиот татко е родум од село Лакавица-Гостиварско.
Роден е на млада месечина во Лав-Симба , на 14 септември 1936 година во Вајтинг Индијана ,па така неговото Сонце и месечина се во знакот на Лавот. Ова е потврдено и во Д60 картата(шаштиамса) каде сонцето е повторно силно егзалтирано поставено во знакот на Овен.Во Д1 картата 3 планети се во сопствено седиште Сонце-Лав ,Меркур во Девица(Д1,Д4,Д12,Д60 и Сатурн во мулатрикона знакот на Водолија).Нобеловата награда која ја добива во 1998 година , ја дели заедно со негови колеги Роберт Ферчгот и Луис Игнаро.