Вовед на посетата на папата Франциско во Скопје

мајка тереза црно бела со нобелова плакета во раце Познатата нобеловка Мајка Тереза ,родена во Скопје е повод за реобјава на овој текст,а како вовед во најавената посета на римокатоличкиот папа Франциско. Мајка Тереза е родена 26 ,а некаде 27 август 1910 ,по ведски Џотш е Лав во хороскоп,па оттука нејзината слава и популарност ,па и врската со политиката и политичарите ,а се со цел за доброто на гладните,болните и напуштените. Лавот е храбар знак.Сведоштво за тоа се покрај безбројните непосредни контакти,со оставени и заразно заболени лица ,нејзината изложеност и во близина на кризни региони каде понекојпат и најхрабри новинари ги избегнувале. поткрепа на Ваквата храбра природа е една нејзина мисија во 1982 година во завојуван регион :

Мајка Тереза ​​ги убеди Израелците и Палестинците, кои беа во средината на престрелка, да го прекинат огнот доволно долго за да ги спасат 37-те ментално хендикепирани пациенти од осакатената болница во Бејрут .“ од википедија

Со Лавот владее срцето, а само како потврда е и за нејзиното нарушено здравје срцев удар 1983(при посета на папата Јован Павле Втори) ,втор напад 1989 вграден пејсмејкер ,повторени проблеми со срцето додека престојувала во Мексико ,операција на срце 1996

Откако Мајка Тереза ​​ја доби нобеловата награда доби прашање:

"Што можеме да сториме за промовирање на светскиот мир?" Нејзиниот одговор беше едноставен: "Оди дома и сакај го своето семејство".

Генерелниот секретар на ОН Перез де Куелар ,по нејзината смрт изјави „Таа е Обединетите Нации,таа е мир во светот“Генерелниот секретар на ОН Перез де Куељар ,по нејзината смрт изјави „Таа е Обединетите Нации,таа е мир во светот

нејзиниот говор 1979 - награда за мир во светот