Премиери на Република Македонија 1990 до 2018

сите премиери република македонија натписПремиери на Република Македонија
 
1 Никола Кљусев 2/10/1927 (Сонце Девица,Месечина Скорпија ) 
20 март 1991 4 септември 1992 Независен кандидат
 
2 Бранко Црвенковски -роден 12/10/1962 (Сонце Девица,Месечина Риби)
 
4 септември 1992 30 ноември 1998 СДСМ(Социјалдемократски сојуз на Македонија)
(2 мандат) Бранко Црвенковски 1 ноември 2002 12 мај 2004 СДСМ(Социјалдемократски сојуз на Македонија)
 
 
3 Љубчо Георгиевски -17/01/1966-(Сонце Јарец,Месечина Скорпија )
30 ноември 1998 1 ноември 2002 Внатрешна македонска револуционерна организација -Демократска партија за македонско национално единство
од 2004 ВМРО Народна Партија
 
Радмила Шеќеринска —10/06/1972-(Сонце Бик,Месечина Бик )
12 мај 2004 2 јуни 2004 СДСМ(Социјалдемократски сојуз на Македонија)
18 ноември 2004 - 12 декември 2004 СДСМ(Социјалдемократски сојуз на Македонија)
 
4 Хари Костов -13/11/1959- (Сонце Овен ,Месечина Терезија )
 2 јуни 2004 18 ноември 2004 Независен кандидат предложен од СДСМ
 
 
5 Владо Бучковски 02/12/1962— (Сонце Скорпија,Месечина Јарец)
12 декември 2004 26 август 2006 СДСМ(Социјалдемократски сојуз на Македонија)
 
 
6 Никола Груевски -31/08/1970- (Сонце Лав,Месечина Лав )
  2006,2008,2011,2014,26 август 2006 до 18 јануари 2016 ВМРО-ДПМНЕ (Внатрешна македонска револуционерна организација –
Демократска партија за македонско национално единство)
 
 
7 Емил Димитриев 19/03/1979- (Сонце Риби,Месечина Скорпија )
18 јануари 2016 31 мај 2017 ВМРО ДПМНЕ(Внатрешна македонска револуционерна организација –Демократска партија за македонско национално единство)
 
 
8 Зоран Заев 8/10/1974 (Сонце Девица,Месечина Близнаци)
 
31 мај 2017 актуелен премиер 2017-2018 СДСМ(Социјалдемократски сојуз на Македонија)

Премиерите Кљусев,Црвенковски,Георгиевски,Шеќеринска,Заев,Костов,Бучковски,Груевски

Председатели на владата на Република Македонија -Премиери

 

 

 

 

 

 

 

година Име и Презиме хороскоп Датум на Раѓање место партија
1991
Никола Кљусев 
Девица-Скорпија
2/10/1927
Штип
независен
1992,2002
Бранко Црвенковски -
Девица-Риби
12/10/1962
Сараево
СДСМ
1998
Љубчо Георгиевски
Јарец-Скорпија
17/01/1966
Штип
ВМРО-ДПМНЕ
2004
Радмила Шеќеринска
Бик-Бик
10/06/1972
Скопје
СДСМ
2004
Хари Костов
Овен-Терезија
13/11/1959
Пишица
независен
2004
Владо Бучковски
Скорпија-Јарец
02/12/1962
Скопје
СДСМ
2006,2008,2011,2014
Никола Груевски
Лав-Лав
31/8/1970
Скопје
ВМРО-ДПМНЕ
2016
Емил Димитриев
Риби-Скорпија
19/03/1979
Пробиштип
ВМРО-ДПМНЕ
2017
Зоран Заев
Девица-Близнаци
8/10/1974
Струмица
СДСМ