Земјотресна недела во светот

Катастрофалниот земјотрес во Еквадор бројката на загинати се искачи на 235 и засега се пријавени 1500 повредени лица.Се стравува за поголем број на жртви и повредени. Властите соопштија за силен земјотрес со јачина од 7,8 го погоди во саботата вечер Guayaquil(Гвајакил), најнаселен град на Еквадор.Засега не се известува за штети на Кито - Главниот град на Еквадор. Според Геолошкиот институт на САД(УСГС) потресот бил на 27 километри југоисточно(ЈИ) од крајбрежниот град Muisne.Се известува дека ,тоа е најсмртоносниот земјотрес за жителите на Еквадор,од пролетта (март) 1987 година.Овој земјотрес беше со 7.2 рихтерови степени и човечките загуби се искачија на 1.000 луѓе. Еквадор мапа на силен земјотрес 7.8 рихтер Гвајакил

Силниот земјотрес во Еквадор следеше по 2 силни потреси во Јапонија пред недела дена.И овој земјотрес имаше смртни последици за Четириесет и едно лице(41) ,а земјотресот беше со јачина од 6,2 Кјушу-регијата.Измерена силина на потресот ( епицентар)е со јачина од 7,0 степени по рихтер.

Треба да се спомне дека беше дадено предвидување на неколку тв медии во декември 2015 за силни земјотреси кои не очекуваат пролетва во светот.Беa предвидувани земјотреси во регијата на индонезија,јапан,а спомнати беше и регијата околу Чиле.Сите 3 области беа погодени од силни земјореси со смртни последици и голема материјална штета.Медиите немаа време да го покријат и силниот земјотрес на 13 април 2016 во 13:55:17(УТЦ) , 74км (СИ) од Мавлаик Бурма 6.9 по рихтер ,која е сместена во регијата Кина и Индија. Овие предвидувања иако астролошки значајни „ не заслужуваат“ посебно внимание, иако имаше земјотреси во сите дадени локации.За истите не се направи некоја посериозна студија да се пресметуваат денови,туку од искуство се посочија ,така изостана приближниот ден за земјотресите. Во наредниот период треба да се очекуваат ,најмалку два силни земјотреси во мај , со сила која може да го надмине 7 степен по рихтер.Локациски осетлива е зоната на триаголникот јапан ,индија ,кина каде се очекува земјотрес преку 6.5 по Рихтер.Посебно се истакнуваат деновите околу 6,14,22 и 29 мај 2016.Во сите денови имаме силни земјотреси,а најсилниот може да биде топ вест во светот.Прецизна локацијата е тешко да се одреди со ваква брза астро анализа.Можеби треба неколку денови мундана астролошка студија ,да се даде претпоставка дали земјотресно во овие денови 500км околу Тајван или ќе превземе резултанта планинскиот дел во Кина кон Индија.Околу овие денови нагласен е и проблем како на патниот така и на воздушниот авионски сообраќај.Се предвидуваат сообраќајни несреќи(се советува претпазливост) и можен е пад на воздухоплов(авион,хеликоптер..). Третата неповолност на овие денови е терористички акт насочен кон политичар или цивилно население.Службите за безбедност и навигација нека бида повнимателни.