Железничка несреќа во Шпанија

Воз излета од шините во станицата О Porrinjo северо-западниот дел на Шпанија,провинцијата Галиција во 9:30 наутро по локално време. Возот се движел на релација од Виго до Порто во Португалија.Најмалку четири луѓе загинаа, а речиси 50 се повредени кога објавено и потврдено од локалните власти. 47 луѓе се хоспитализирани во болница , од кои седумина посериозно.Вкупниот број на превезуваните патници бил 69.Шпанските власти со соопштија дека возот е сопственост на државната португалска железничка компанија Комбоиос.Првите сознанија на експертите се дека возот не се движел сопрописана брзина од 30 км/сат ,заради градежните работи кои биле во тек.Возот излегол од шините и удрил во електричен вод.Засега се испитува причината за излетување од шините и нема официјално известување.