Вања Лазарова народна музика македонски музички доајен

Вања Лазарова  (родена на 27 април 1930 во с. Страцин, Кратовска околина)
 

вања лазарова мала слика колор

 
Вања Лазарова една од најпознатите македонски пејачки на народни песни.
 работeла во:
 Операта при МНТ
член и на Државниот ансамбл на народни игри и песни „Танец“.
 Има испеано стотина македонски изворни народни песни
„Со маки сум се родила“, ,„Параходот ми замина“, „Ми товарил калеш Дончо“„Многу ми го фалат бабо“, , „Легнала Ѓурѓа на рамно гумно“, „Ти ли се најде Лено мори“„Во ливаѓе ладен извор има“ ,„Петро Петроленко“,„Прошета се Јовка Кумановка“,„Стојне бре моме кочанско“,„Што да правам што да чинам“ итн.
 
 
Силниот сончев знак Овен(егзалтирано) и во Д9 картата е во Лав,а во Д60 во опозиција со Сатурн во своето седиште,покажува зашто во познатата концертна сала Алберт Хол во Лондон иала настап пред британската кралица Елизабета Втора и тогашниот премиер  Винстон Черчил. Позната е и по допринос во музичкиот дел на филмот на Манчевски „Пред дождот“,за која 1994 филмот ја доби престижната награда  Златен Лав.вања лазарова на темна позадина
 
Сонцето е таткото во хороскопот,па оттука јасно се гледа афирмираноста и познатоста  на нејзиниот татко кој,бил пратеник во некогашното кралство на југославија.Соработувала и со групата Анастасија(пред дождот),учителка во познатиот оркестар „Пеце Атанасовски“.Добитничка е на интернационални музички награди.Снимила плочи за познатите продуцентски куќи Филипс и Полиграм.Последден нејзин музички албум е „Генофонија“.
 
Во наталната карта нагласени се Сонцето во егзалтација и во седиште(навамса),и стелиумот во музикалниот и уметнички знак на Бик,од кој Венера е во седиште.Сатурн во д60 е во опозиција на нејзиното сонце.