Земјотрес 5.8 на западниот дел од САД

Земјотрес со јачина од 5,8 степени според Рихтеровата скала во близина на Линколн (извор ЦНН и НБЦ) , во западна Монтана во раните утрински часови.Серија на последователни потреси , проследени со магнитуди  кои се движат 3,0 до 4,9 степени по рихтер се во група во околината на Линколн.Засега нема најава за жртви и се пријавува незначителна материјална штета.Овој земјотрес може да биде најава за раздвижување на тектониката на западниот брег на САД ,а истото се предвидуваше на почетокот на годината.Затемнувањето кое оваа година во август се очекува во Соединетите американски држави ,како што се предвидуваше ќе ја раздвижи тектониката па се предвидува посилен земјотрес од 6.5 степени по рихтер.
мапа на западен дел од САД земјотрес во Монтана
 
време на земјотрес
6/јули/2017  во  06: 30: 17,190 UTC
 
големина магнитуда Mww 5.8
 
локација 46,871 ° N(северно) 112,603 ° W(западно) толеранција
± 5,4 km
 
длабочината 13,6 км толеранција(± 3.7км)