Удаја Лагна прва куќа

Udhaya Lagna се формира врз основа на должина и ширина на одредено место, при изгрејсонце и зајдисонце. Udhaya Lagna се движи во насока на часовникот во Хороскопот,а го менува својот Raasi приближно на 2 часа. Првата Udhaya Lagna во денот започнува од позицијата на сонцето во зодијакот на изгрејсонце. На пример, за време на средината на фебруари до средината на март, сонцето ќе биде во Kумба Raasi. Значи, Udhaya Lagna во раните утрински часови ќе биде Кумба Udhaya.