Откажување на летови сообраќајни незгоди напаѓан снег

проблеми вои авионски сообраќај
 
Најмалку 120 закажани летови од Минхен Германија се откажани.Силно невреме  „нападнат снег“ до 50 цм, слаба видливост на теренот на аеродромот и во регионот ,проследено со ветер го отежнуваат сообраќајот на аеродромот во Минхен.
 
верижни судари ви Македонија во Босна
 
Во Македонија порталите јавија за неколку собраќајни несреќи , но и за поредок вид на верижен судир (кај 3 чешми Велес-Штип).За нова година се објави,а дел од моите клиенти(натална или годишен) пред неколку месеци знаеја за овој период ,со генерален совет да се внимава во сообраќај и во ракување со струја-огин-плин.Ова беше соопштено и јавно,за да граѓаните бидат со поголема внимателност во наредниве неколку дена.Посебно се опоменаа знаците Јарец,Близнаци,Рак и Бик да внимаваат во овој период бидејќи за нив е неповолен до 8 јануари.Часовите околу 5:30 до 8 сат ,11-13, 16:30 до 19 и 23 до 1 наутро посебно треба да се припази во сообраќај , и да се намалат или исклучат опасни ел.уреди.Во планински предели патни правци осетливи на одрони или лизгање замрзнатост ,посебно треба да се одбегнуваат во дадените часови посебно доколку разликите на температурите може да создадат различна температура на снегот мразот ,па и  можност за проклизување и нестабилност при управување на возило.Треба да се внимава на разликите на температура на превоите ,односно помалку и повеќе осветлените делови од сончевата светлина преку ден (јужна северна зона од планински масив со автопат).