Празнични денови во 2016 Република Македонија

Празнични денови во 2016 во Република Македонија (за сите граѓани):
 
1 Јануари (петок) Нова Година
7 Јануари (четврток) Прв ден на Божиќ
1 Мај (недела) Ден на трудот – Понеделник неработен ден
2 Мај (понеделник) Втор ден Велигден
24 Мај (вторник) „Св. Кирил и Методиј"
7 Јули (четврток) Рамазан Бајрам, прв ден на Рамазан Бајрам
02. Август (вторник) Ден на Републиката
8 Септември (четврток) Ден на независноста
11 Октомври (вторник) Ден на народното востание
23 Октомври (сабота) Ден на македонската ревулуцинерна борба
08 декември (вторник), "Св. Климент Охридски"
 
од православна вероисповед:
 
6 Јануари (среда) Бадник, ден пред Божиќ
19 Јануари (вторник) Богојавление (Водици)
29 Април (петок) Велики Петок, петок пред Велигден
17 Јуни (петок) Духовден, петок пред Духовден
28 Август (недела) Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)
 
од католичка вероисповед:
 
28 Март (понеделник) Велигден, вториот ден на Велигден
01 ноември (вторник), Празникот на сите светци
25 декември (недела), првиот ден на Божиќ
 
од муслиманска вероисповед
• 13 септември (вторник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам
 
За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ
• 22 ноември (вторник), Ден на Албанската азбука
 
од припадници на српската заедница во РМ:
27 Јануари (среда) Свети Сава
 
припадници на ромската заедница во РМ:
8 Април (петок) Меѓународен ден на Ромите
 
припадници на влашката заедница во РМ:
23 Мај (понеделник) Национален ден на Власите
 
на еврејската заедница во РМ
• 12 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур
 
на бошњачката заедница во РМ
• 28 септември (среда), Меѓународен ден на Бошњаците
 
на турската заедница во РМ
• 21 декември (среда), Ден на настава на турски јазик