Сарасвати

Таа е хинду божицата на знаењето, учењето и креативните вештини.Нејзиното име е сложен збор на '' SARA ' и '' SVA '', што значи "Суштината на себе".
По стихови на посветена молитва, Upanishad прашува за тајната на слободата и ослободувањето (Mukti). Одговор Сарасвати во Упанишад е:

++Божицата Сарасвати++

„Тоа беше низ мене Творецот сам стекна ослободително знаење, Јас сум се, свеста,блаженството,вечната слобода: неизвалкана, неограничен, без почеток и крај. Мојата совршена свест блеска во Вашиот свет, како една убаво лице во извалкано огледало , Гледајќи ја оваа рефлексија јас посакувам, како индивидуална душа, како би можела да бидам ограничена! Конечна душа, бесконечна Божица - овие се лажни концепти, во главите на оние кои се ненавикнати на вистината.Нема простор(разлика), љубовна приврзаност постои помеѓу  Вас и мене и Знајќи го ова, Вие сте слободни.Ова е тајната мудрост!“

САРАСВАТИ со вина инструмент и љубовна игра на два лебеди во вода