Space X ракетата експлодира на лансирање

икона на експлозија на ракета space iksSpaceX ракета експлодира на лансирната рампа Кејп Канаверал -вселенскиот центар Кенеди , во четвртокот наутро , уништувајќи ја ракета (информации за сателитската опрема).Одговорните лица го употребија изразот „Аномалија“ за настанот ,кој ќе предизвика милиони штета на инвеститорите .Повредени нема. Ова е уште еден пример на соларното затемнување и статика преку јупитер сатурн и брзите планети ,како делуваат на земјата.Ова се случува во огнен елемент,па оттука и предвидувањето за авионски пад и несреќи поврзани со експлозии и пожар. Во изминатите три дена имаме серија на вакви настани,експлозија на мотор на Боинг,друг Боинг принудно слетува со 14 повредени,пад на авион воШвајцарија, чудерн судар на два авиона на Аљаска, а ова предвидување е во тек и може да се очекува уште најмалку еден сериозен авионски инцидент до 3септември 2016.

изглед на ракетата Space x Falcon 9 i Falcon Heavy

 

Comments

ВО КЕЈП КАНАВЕРАЛ Ракета на

ВО КЕЈП КАНАВЕРАЛ
Ракета на Spase X , експлодира на лансирната рампа
Експлозија ја потресе лансирната рампа на ракетата Space X во Кејп Канаверал, Флорида.
Дополнителни детали за инцидентот сè уште нема, но на местото може да се слушнат сирени.
 
НАСА вели дека Спејсекс утрово спроведувал тест од својата беспилотна ракета кога се случила експлозијата. Тестот, кој се смета за рутински, се вршел пред планираното саботно лансирање од Кејп Канаверал.
 
Во близина од зградите се наоѓаат на неколку километри се слуша силна детонација од експлозијата, а 2-3 експлозии продолжиле уште неколку минути. Долг облак од црн чад е над небото.
 
извори од НАСА:
ракетата се разнела за време на „ мокра генерална проба“. Ова е вид тест пред лансирањето во кој се користи вистинско течно гориво, а може, но не мора да содржи товар.
 
Ракетата Фалкон 9 на Спејсекс беше планирано ,викендов да го однесе комуникациски сателит на Израел, Амос-6 во геостационарна трансферна орбита. Сателитот требаше да го покрива Субсахарскиот простор на Африка со широкопојасен интернет.

коментар на на Фејсбук од извршниот директор Марк Цукерберг

Финансирањето на комуникацискиот сателит беше од Facebook директорот кој изјави:
 
"Длабоко сум разочаран што го слушаме ова лансирање неуспех SpaceX го уништи нашиот сателит", пишува на Фејсбук извршен директор Марк Цукерберг во еден пост, додека патувал во Африка.“... и продожи дека сателитот "би го обезбедил поврзување со толку многу претприемачи и сите други низ целиот континент."
Цукерберг, исто така, рече дека има и други технологии за да се поврзат луѓето. "Ние ќе продолжиме да работиме за да секој ги добие можности од овој сателит,кои се предвидени", пишува тој.
Во експлозијата, која се одржа во 9:07 часот(локално), имаше серија на експлозии што траеја повеќе од четири минути.