Познати изреки на архитектот Кензо Танге

Тоа беше повеќе од четврт век пред тоа,кога почнав да зборувам за Важноста на комуникација и информациите во современото општество. Кензо Танге
 
kenzo-tange-datum-na-ragjanje
Технолошките фактори се од голема важност за архитектурата и градовите во информатичкото општество.
 
Кензо Танге
 
Архитекти денес имаат тенденција да ја намалат сопствента вредност, за да се сметаат себеси не повеќе од само обични граѓани, без сила да се реформира иднината.
Кензо Танге
 
Во архитектурата, побарувачката веќе не е за облик на кутија како форми, но за објекти кои раскажуваат за човечките емоции.
Кензо Танге
 
Свесен сум за промени кои постепено се случуваат во моите лични дизајнирања, како дел од моето размислување на оваа тема.
Кензо Танге
 
Дизајните на чисто произволна(каприциозна) природа не може да се очекува да трајат долго.
Кензо Танге