Силно невреме и поплава во Скопје

поплави 6 август 2016 македонија објавен денПериодот од 4-6 август 2016 , беше првпат соопштен на тв медиум (декември 2016), а потоа и објавен на веб и ФБ. Се потенцираше како еден од потешките денови во август и дека треба да се внимава . На 6 август во попадневните часови (17-20 час) ,силно невреме го зафати Скопје , пред се областа околу Ченто , Смиљковци , Стајковци. За жал , граѓаните на Република Македонија , неподготвени го дочекаа овој неповолен период , со преку 20 лица со смртни последици.Претходно беше даден и период за 29 јул 2016 како опасен за сообраќај ,и во овој период имаше смртни последици на патиштата во РМ.
Сочувство до семејствата на загинатите.Утре 8 август 2016 е прогласен за ден на жалост.