Марс најблизу до Земјата

Црвена планета Марс заедно со нејзините сателити Демос и фобос ќе престојува на најблиската точка до Земјата.Оваа е редок настан кој се јавува на секои 11 години.Во овој период Марс може да се види со „голо око“
марс 2016 и 2018 со минимално растојание до земјата
Денес на 30 мај Марс ќе биде околу 76 милиони км далеку од Земјата(0.503 АУ-астрономски единици).Во оваа положба треба да се задржи во наредната недела.Марс може да се види ниско НА југоисточниот дел од небото.Погледнете Југоисточно на небото по зајдисонце,а доколку сте будни на полноќ позициониран е на југ,за да во утринските часови кон југо запад.Интересно е дека се формира „небесен триаголник“ помеѓу сатурн и марс од една страна и ѕвездата Антарес(црвен супер Џин).Името на Антарес (Анти-Арес) или „анти марс“ ,кажува за неговото ривалство и натпрварувачка спротивставена природа.До крајот на август Марс ќе се движи помеѓу антарес и сатурн и оттука прогнозата за немир кај сите кои имаат кшатријска односно нагласена борбена природа полиција,војници,политичари,спортисти,металурзи,рудари,...итн
 
триаголник марс сатурн и антарес поглед југоисточно небо

Comments

Планетата Марс најблизу до земјата до средината на 2018

Марс температурите се движат од -87 до -5 Целзиусови степени.Иако има докази дека во минатото,на неговата површина имало поплави,денес  e претежно со пустински рељеф и тенка атмосфера, која е со состав азот и јаглероден диоксид.Најавата пред две години за неговата најблиска дистанца од Земјата ,и со светлина како уште од 2003 година 

марс најблизу 2018 и сатурн антарес

, е повод за напис и мало потсетување. Некои анализи посочуваат дека ваква негова осветленост е од поретка појава и веб порталите јавуваат само како споредба со 2003 година,кога неговата осветленост беше еднаш за период од околу 60000 години.Марс или Куџа како е едно од неговите именки во Џотишот, ќе биде во опозиција во јули 2018 и ќе даденешто помала осветленост од 2003 ,но секако е повод астрономите да ги забележат сите негови фази со почеток на летниот период.Неговиот дијаметар е околу 6790 км ,како споредба Земјата е 12 750 км .Неговата дистанца во одос на Земјата варира дали е пред или зад Сонцето ,односно дали со нашата планета е од иста страна , како и оваа година на 27 јули 2018.Оваа е познато како негова опозиција ,во наталната карта или агол од 180 степени во однос на Сонцето.