Предвиден првиот посилен земјотрес во 2018 Хондурас 7.6 рихтерови

Силен земјотрес од 7.6 степеини по рихтеровата скала го погоди Хондурас рана наутро на 10 јануари 2018 .Овој земјотрес беше јавно објавен при крај на декември  2017 и јавно соопштен во медиумите.Ова е уште една потврда на повеќе предвидени земјотреси во изминативе 25 години.Земјотрес припаѓа на поретките ,бидејќи ја надминува скалата од 7 степени,а првите извештаји говорат дека е еден од најсилните земјотреси кои го погодиле карибите во поново време.Известување за внимателност од цунами било издадено од соодветни служби во Кајманските острови,Јамајка,Куба и Порторико,како и на бреговите на Централна Америка и Мексико.Земјотресот према извори на УСГС(Геолошко на САД) бил плиток однос до 10 километар ,а тоа го засилил ефектот на магнитудата , која најпрво се објави 7.8 за да се коригира на 7.6 степени по Рихтер.со црвен маркер подвлечено 10 јануари 2018 земјотрес од предвидувања за 2018

За ова предвидување има и преписка на Facebook со новинарка на канал 5 каде на прашањето „ Zemjotresive kade ke bidat Vo mk “ е одговорено делови од Јужна Америка ,а во објавата со предвидувањето стои Назка плочата.Инаку тектонската плоча Насзка е во непосредна близина на панамската тектонска плоча,јужно америчката и т.н. Кокос плоча.Ова е резултанта на сложени сили кои делуваат на земјата,а може да се очекува и во наредниот период да се раздвижат плочите ,а како резултат да имаме земјотрес поголем од 6.5 рихтеров во горниот дел на допирот на Насзка плочата и јужно америчката плоча.Засега се јавува за некои пукнати на згради и незначителна материјална штета после овој силен земјотрес.

 

преписка на FACEBOOK со предвидување за локација на земјотресот

facebook преписка со тект земјотресот ќе биде во делови од јужна америка