Џаимини астрологија 1 дел

Основни карактеристики на Jaimini астрологија
 Знаења кои ги имаме за Jaimini(Џаимини) Астрологија, денес се поврзува со многу стари текстови и слоки , познати како Jaimini (Џаимини)сутри.Истите се поделени во четири поглавја или Adhyayas, каде што овој единствен систем на Ведската  астрологија е испеан во околу 1000 сутри. Во многу случаи на значењето на овие сутри се многу збунувачки и тешко да се разбере. На сутри во себе се многу кратки и концизни во составот.Тие представуваат еден вид на кодиран јазик и затоа се тешки за изучување. Оттука има некои грешки и недоразбирања во различните преводи и коментари.
 
Доколку се истражуваат постудиозно тие разоткриваат тајни кои имаат големо влијание на различни системи на пресметки поврзани со предвидувачки вештини и закономерности. Jaimini-астрологијата се разликува од Парашара-системот за предвидување во цикличните пресметки на времето. 
 
На Jaimini аспекти
 Веќе се спомнати аспектите на овој систем иако за нив треба подетална презентација.
Нормално би рекле дека сите планети градат аспект на 7-ма куќа и понатаму Марс аспекти на 4-ти и 8-ми, Јупитер аспекти на 5 и 9-ти и Сатурн аспекти на 3-ти и 10-куќа од нивната позиција. Но, во Jaimini Астрологија таму е сосема поинаков концепт, со оглед на аспекти се поврзани со Кардинални, Фиксни и Променливите  знаци:
 
 а) кардинални знаци: Овен, Рак, Вага и Јарец.
 б) фиксни знаци: Бик, Лав, Скорпија и Водолија.
 в) променлив знаци: Близнаци, Девица, Риби и Стрелец.
 
 Правилата се многу едноставни:
 
 1) Доколку планетата е во кардинален знак ги аспектира сите Фиксни знаци, освен знакот кој се наоѓа веднаш до самата планета.
 2) Доколку планетата во фиксен знак аспектирани се сите кардинални знаци, освен знакот кој претходи на самата планета,
 3) Доколку планетата е  во општиот (промензаедничка знак аспекти на другите три Општи знаци.
 Оттука важно прашање е зошто се значајни зодијачките полиња 5-8-11 но не и 2(за кардиналните), 3-6-9 но не и 12 (за фиксните) додека  променливите го имаат аспектот на сите променливи знаци односно 4-7-10.
 
Ако една планета се наоѓа во Меша(Овен), кардинален хорокопски знак, тогаш тоа ќе аспект Лав, Скорпија и Водолија, но нема да го аспектира веднаш до неа знакот на Бик.
Планета која е сместена во знакот на Лав, (фиксен знак), тогаш имаме аспект на кардиналните знаци Вага, Јарец и Овен.Знакот на Рак,бидејќи предходи не се третира како аспектиран знак.
 и последната група од променливите знаци планета во Близнаци, градиЏаимини аспект на Девица, Риби и Стрелец, бидејќи тие се другите три променливи знаци(двишваба знаци).
  
Планети кои земаат посебен статус т.н. Караки или каракататви неколку поделби:
 Основни т.н. Штира Караки: фиксни означувачи на планетите
Сонцето за татко, Месечината - мајката на родениот, за браќата планетата Марс, планетата Јупитер за деца, планетата Венера за жена,планета Сатурн за слуги,планетата Меркур за блиски роднини итн.
 
Чара Караки: променливи означувачи на планетите седум на број.Посебно во Џаимини системот
 
1) Атма-Atmakaraka (сам себе, се смета за најсилна планета)-означувач на душата во овој живот
 2) Аматја-Amatyakaraka карака (кариера) за јавниот живот
 3) Братру-Bhratrukaraka карака (браќа и сестри)
 4) Матру-Matrukaraka карака (мајка)
 5) Путра-Putrakaraka карака (Деца)
 6) Гнати-Gnatikaraka карака (братучеди и односи)
 7) Дара-Darakaraka карака (сопруг, сопруга)
 
Овие седум Karakas се наредени во зависност од прецизниот степен, минута и секунди на поставената планета која се разгледува за карака.Основно правило е правило на повисок степен во знакот е победник во однос на кандидирање за одредена карака.
специјални правила:
Сенковити планети бидејќи се движат ретроградно,нивниот „степенски“ зодијачки статус е обратен.Тоа подразбира да доколку на пример имаме 5 степени Лав за Раху(северен јазел),тој се смета дека е на 25 степени ,за да добие некаков статус на карака,а во зависност од останатите степени на планетите.
редоследот е погоре даден значи:
највисок степен минут и секунди -атма,а потоа аматја,батру,матру,путра,гнати и дара карака.
Проследено најважна е по редослед сопствената душа,па работата,браќа и сестри,па мајка,па син,претпоследна за братучеди и роднини и последна каракатва е доделена за сопруга.
..продолжува