Планетите и Република Македонија

 Мунданите полиња (делумен опис)  

1самата нациja 
2 имот,културни и уметнички творби, трговија богатство 
3 комуникации, соседните земји, ТВ, радио, новинарство, медиуми  
4 земјишта, рудници, внатрешни работи(наследни)  
5 внатрешни збиднувања,казина,театри
6 внатрешни непријатели,општествени услуги,работа на државните институции
7 опозиција, војската, водење на надворешната политика  
8 значајни личности,државни финансии,биланси,
9 закони,јавен ред, аеродроми, пристаништа 
10 собрание 
11 општествени и мееѓународни односи 
12 недостиг на храна,завера против владата, поплави,несреќи,болести
 
Сонце председателот
 
1.киро глигоров прв председател на република македонија мундана астрологија  Киро Глигоров сонце во Овен егзалтирано
прв претседател на Република Македонија функцијата претседател на Републиката ја извршува два мандати од 1991 до 1999 година.
 
  
2.boris trajkovski  Борис Трајковски Сонце во Близнаци
втор по ред претседател на Република Македонија инаугуриран на 15 декември 1999 година.Оваа функција ја извршува се до се до трагичната несреќа на 26 февруари 2004 година.
 
 
3.branko crvenkovski  Бранко Црвенковски Сонце во Девица
трет претседател на Република Македонија од 2004 до 2009 година.
 
 
4.ѓорѓе иванов председател на република македонија мундана  др.Ѓорге Иванов Сонце во Овен егзалтирано
четврт председател на Република Македонија 2009-
 
 
Меркур-јавни гласила,новини,интернет,директор на МТВ 
Месечина сила на нацијата-ги преставува обичните луѓе 
Венера-сликари, уметници музичари,политичари,глумци 
Марс-генерал на армијата,воени сојузи и подршка, армијата, полицијата хирурзи, вооружени лица  
Јупитер-религија, филозофија и правда
Сатурн-рудници, земјоделството, сиромаштијата ,спори трансформации,