Оскар 2015 листа на победници

оскар 2015 црна силуета на статуата87 филмската награда за достигнување во полето нафилмската уметност ЛА(Лос Анџелес)
 
The Grand Budapest Hotel освои четири награди (продукциски дизајн, костимографија,шминка и музика)
 
Birdman на Алехандро Гонзалез Инариту – за најдобар филм, режија и оригинално сценарио
The theory of Everything-Еди Редмејн за главна машка улога како познатиот физичар-Стивен Хокинг
 
Still Alice- Џулијан Мур за главна женска улога и нејзин прв Оскар
American Sniper-монтажа на звук
Ида- од неанглиско говорно подрачје
BigHero 6 -за анимиран филм
 
Од годишниве номинации за Оскар само Дивина(Wild) и Господин Тарнер (Mr. Turner) , не успеав да ги погледнам.Повеќе од 30 години покрај архитектурата и ведската астрологија , филмската уметност е присатна , и моите пријатели знаат дека меѓу првите во Македонија се 
„изгледуваат“ филмовите номинирани за филмските награди Златен глобус и веднаш потоа за Оскар,а доколку има можност и за европските Канскиот ,Венецискиот или Берлинскиот престижен филмски фестивал.
       За љубителите на филмот изминатата 2014 , донесе квалитетни филмски остварувања , а гламурот и престижот на т.н. ноќта на Оскарите е кулминација на најквалитетните филмски реализации.
Филмовите кои на пријателите им се препорачаа да се изгледаат 
 се „закитија“ со престижни награди,а секако треба да се издвојат филмовите 
 
(Whiplash)некаде преведен како удар со камшик,филмот ,(American Sniper) , Foxcatcher , Boyhood ,Човек птица (Birdman) и Големиот Будимпештански Хотел (The Grand Budapest Hotel) .
 
Полскиот филм ИДА , беше моја препорака до пријателите. 
Погледнете го , одличен филм снимен со минималeн буџет (финансии).
 
Филмот може да се спореди со архитектурата , во која духовното,практичното и естетското се во симбиоза . Слично е и во филмската уметност.  Балансот е златното правило!
     Познатиот архитект Мис ван де Ро и неговата позната мисла  „Помалку е повеќе„ може да се компарира и во филмската уметност. 
 
Во филмот е слично може со минимум средства да создадеш ремек дело како што е полскиот филм ИДА , но и да потрошиш повеќе пари отколку би се покриле филмските трошоци изразени во милиони долари.
 
Треба да се погледнат  : наградените Selma , Ida и  Whiplash , но и ненаградените Nightcrawler , Два дена ,една ноќ („Two Days, One Night“) со глума за паметење на француската актерка Марион Котилард
 
За љубителите на документарниот филм „Finding Vivian Maier“ е моја препорака да се погледне , иако Citizenfour ја доби оскаровата статуетка.
 
Листа на добитниците на Оскар 87 по ред за филмови снимени во 2014
 
 
Најдобар филм НА ГОДИНАТА 
Birdman Г. Алехандро Инариту, Џон Лешер и Џејмс В
 
 
Изведба на женска главна улога
актерка на годината Џулијан Мур
во филмот Сеуште Алиса
 
Изведба на актер во главна улога
Еди Редмејн(Redmayne) во Теоријата на сешто
 
Режија-најдобар режисер
на Алехандро Инариту за Birdman 
 
Адаптирано сценарио 
Игра на Имитирање
Напишана од сценаристот  Греам Мур
 
Оригинално сценарио 
Birdman Напишано од  режисерот Алехандро Инариту  заедно 
со Г. Никола Џиакобон( Giacobone), Александар 
Динеларис( Dinelaris) и Армандо Бо
 
За достигнување во музиката на филмот 
Големиот Будимпештански хотел
Александар Десплат(Desplat)
 
Достигнување во музиката за оригинана песна за филм 
"Слава" (Glory)од филмот Селма
Музика и Стихови од Џон Стивенс и Лони Лин
 
Најдобар документарен филм 
CitizenFour
Лаура Поитрас(Poitras), Матилда Бонефој(Bonnefoy) 
 
и Дирк Вилицки (Wilutzky)
 
Достигнување за монтажата 
Whiplash Том Крос
 
УСПЕХ во кинематографијата
Birdman Емануел Лубецки (Lubezki)
 
Достигнувања за производство филмски дизајн 
Големиот Будимпештански Хотел
производствен дизајн: Адам Штокхаузен и 
 
Декорација: Ана Pinnock
 
Најдобар анимиран филм 
Големата Шесторка (Big Hero 6)
Дон Хал, Крис Вилијамс и Рој Конли
 
Најдобар анимиран краток филм 
Feast - Патрик Озборн и Кристина Рид
 
Достигнување за визуелни ефекти 
Interstelar (Помеѓу ѕвездите)
Пол Френклин, Ендрју Локли, Јан  Хантер и Скот 
Фишер(Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter 
and Scott Fisher)
 
Најдобра Изведба на актерка за споредна улога
Патриша Аркет во детството( Boyhood)
 
УСПЕХ за звук  внесување(монтирање)
Американскиот Снајперист
Алан Роберт Мјуреј и Буб Ешмен (Bub Asman)
 
УСПЕХ во звук  миксување(поврзување) 
Whiplash Крег Ман, Бен Вилкинс и Томас Крли
 
Најдобар документарен КРАТКО ДЕЛО (наслов) 
Crisis Hotline: Veterans Press 1
Ellen Goosenberg Kent and Dana Perry
 
Најдобар краток филм 
The Phone Call-телефонски повик
Mat Kirkby and James Lucas
 
Најдобар странски филм на годината 
Ида (Полска)
 
УСПЕХ во шминка и фризура( hairstyling) 
Големиот Будимпештански Хотел
Френсис Ханон и Марк Кулиер
 
Достигнување во костимографија(дизајн на облека) 
Големиот Будимпештански Хотел
Милена Канонеро (Milena Canonero)
 
Изведба на актер во споредна улога
Џ.К. Симонс во филмот Whiplash