15-ти октомври ден при Обединетите нации Бел Стап

лого на денот на белиот стап црвено бела основа

Mеѓународен ден на белиот стап - 15-ти октомври

 
Националниот сојуз на слепите на Република Македонија (основан 1946 кратенка НССРМ)тежнее да ги добие сите човекови права на слепите лица, како правото на сопствено образование,писменост,рехабилитација, вработување како и адаптација на работната средина.Новите технологии може да помогнат за независно живеење со помош на персонален асистент и тифло-технички помагала и пристапот до информативните мрежи и комуникации-сите видови на информација.15 Октомври Македонскиот Националниот сојуз на слепи заедно со милиони слепи лица во светот го одбележува Меѓуанародниот Ден на Белиот стап.Воедно ова е прилика да се потсетат институциите дека „белиот стап“ како симбол на слепилото е повод да се регулираат правата на слепите лица во Република Македонија преку имплементирање на одредбите донесени преку Конвенцијата на Организацијата на Обединетите Нации за правата на лицата со инвалидност.Со оваа целосна примена ќе се создадат услови за остварување на човековите права на оваа категорија граѓани која секојдневно допринесува со својата активност во Република Македонија и во светот.
 
Барања за подобри услови за севкупен и самостоен живот:
 
 
 • достапност на физичкото опкружување
 • приспособеност на јавниот превоз на патници(јавување на пристигање на постројка-возач со микрофон)
 • слобода на изразување( Брајова (Релјефна) техника и Звучна техника)
 • примена на новите интернет технологии
 • пристап до образование и едукација подеднакви услови(деца и младинци)
 • вработување
 • егзистенција од приходите
 • независност и интегритет
 • социјална сигурност
 • семеен живот
 • култура
 • рекреација и спорт пристапни терени и соодветни содржини
 • побезбедно движење на слепите лица да се постават звучни семафори
 • градските автобуси во Република Македонија да се озвучени за слепите лица
 • пристапност на сите јавни објекти
15 октомври слпо лице со бел стап во движење колорна сино црвено бело
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Барање за подобри права:
 
 • правото на повисок надоместок за помош и нега од друго лице
 • правото на надоместок до вработување на невработеното оспособено и рехабилитирано слепо лице
 • правото на набавка на автомобил без царински давачки и данок на додадена вредност 
 • право на личен асистент
 • изградба на Национален центар за рехабилитација на слепи лица
 • изградба на Дом за стари и изнемоштени слепи лица
 • самостојно движење на слепи лица со куче-водич
 • школување на перипатолози-инструктори за самостојно движење на слепите лица

Апликации за мобилни телефони(за слепи)за употреба кај:

 • лекар(препишани лекарства)
 • звучни банкарски автомати
 • сите видови угостителски објекти(звучно мени или со брајово писмо
 • електронско банкарство пред се добивање на Електронскиот потпис кој е неопходен за употреба преку мобилен,таблет,лаптоп и сл .
 • брајово писмо или апликации  за склучување на договори со физички и правни лица, банки во земјата и странство, брокерски друштва,осигурителни друштва и сл.
 •  звучни банкомати
 
потик за интернет порталите да имаат аудио информации за своите содржини и содржински апликации за мобилни и таблети 
 
 
 
Дел од Листа на слепи лица
извор Википедија
 
Познати слепи Уметници
 
Реј Чарлс - пијанист и пејач
Стиви Вондер - пејач-текстописец, универзален инструменталист и рокенрол прославен и како композитор „Hall of Fame“
Андреа Бочели - Познат Оперски пејач  
Рудолф Браун - композитор и органист
Хенри Caldera - пејачка  Шри Ланка / текстописец, слеп од 14 годишна возраст  
Fanny Крозби - писател  
Хозе Фелисијано - победник Греми награда 
Петте слепи Момци од Мисисипи - Оригиналната постава на ова група е слепа(евангелисти), некои од членовите подоцна не беа
Ед Хејли - свирач 
Слепо момче Фулер - Блуз гитарист и вокалист  
Тери Гибс - кантри музичар и пејач 
Џефри Gurrumul Yunupingu - австралиска пејачка-текстописец.
Diana Gurtskaya, поп пејачка од земјата на Грузија
Патрик Хенри Hughes- мулти инструментална музичар
Хедер Hutchison, поп пејачка  
Џеф Healey - Блуз-рок гитарист и вокалист  
Ал Hibbler - Џез поп вокал  
Слепиот Лемон Џеферсон - "Татко на Тексас блузот"
Слепиот Вили Џонсон - Слајд гитарист  
Rahsaan Роланд Кирк - Џез мулти-инструменталист  
Lachi - оштетен Нигерија американски singer-текстописец, пијанист и композитор од Њујорк  
Франческо Landini - 14 век италијанскиот композитор и органист  
Блајнд Вили McTell - Блуз гитарист  
Раул Midоn - Пејач-текстописец  
Рони Milsap - Народен и поп пејач  
Moondog - Надвор музичар роден   "Луј Томас Hardin."
Turlough O'Carolan -Харпер и композитор слепило по болеста од големи сипаници.  
Пол Пена, американскиот блуз музичар 
Хоакин Родриго - Шпански композитор и пијанист  
Дајан Schuur - Греми победничката џез-пејач  
Charlotta Seuerling
Џорџ Ширинг- Британска џез пијанист  
Том Саливан - американски музичар, автор и мотивациски говорник.
Берта Tammelin
Уметност Tatum - Греми награда за животно дело и надолу Победи на џез „Hall of Fame“, делумно гледа на едното око  
Lennie Tristano - Долу победи џез „Hall of Fame“, избор на критичарите  
Остап Veresai - Истакнат грузијски народен инструменталист со бандура или кобзар (kobzar)  
Хелмут Walcha - германски органист,кои сними целосни дела од Бах(органа)
Doc Вотсон - Гитарист во повеќе музички жанрови