Два силни земјотреси во Калифорнија и Перу

Земјотрес во Перу со силна магнитуда од 6.9 рихтер
Среќна околност е дека епицентарот на земјотресот е во слабо населена областа-Тамбо во централен Перу.
 
 Земјотресот се случил во 23 часот 21 минути (гриничко време GMT) и епицентар околу 43 километри (И, СИ)источно-североисточно од областа Tambo.Истата облас е југоисточно(467км) од главниот град на Перу Лима.
Локалните медиуми објавија дека земјотресот бил почувствуван и во делови на Лима и во многу поголеми градови , Куско и Арекипа во југоисточен Перу.
 
Сила на земјотресот : до 6,9 по рихтер(првична информација беше за 7,0 рихтер- но демантирана)
Длабочина: прва вест околу 59km (умерено длабок), но и оваа вест е променета на повеќе од 100km.
 
област Тамбо Перу гео мапа на епицентар на силен земјотрес
 
Во истиот ден имаме и втор силен земјотрес во Калифорнија од 6.0 по рихтер
 
Спрема ЦНН рано наутро силен земјотрес го погоди местото 10 километри југозападно од Напа.Ова е еден од најсилните земјотреси во последните 25 години во областа Северна Калифорнија  извор УСГС.
 
 
Биланс на материјалните штета е значајна,со акцент на некои културни-историски споменици во градот Напа.Се јавува за прекин на најмалку 15.000 клиенти кои се снабдуваат со гас во и околу Напа, Сонома и Санта Роса.Ова е позната винарска област во Калифорнија,па првично најмногу погодени се винариите
 
 
 
Економска штета првично е проценета околу милијарда долари(УС)
Служби за интервенција јавуваат за:
  • 1пациент во критична состојба
  • 160 лица биле со полесни повреди изгрижени од медецинските ургентни центри.
  • 13 биле со скршеници и повреди од ортопедска природа-згрижени во соодветна установа.
  • 6 поголеми пожари уништиле т.н. подвижни куќи-домови
Првата проценка на властите е дека релативно добро поминале од силниот земјотрес.
 

мала-слика-мапа-јужна-америка-земјотрес-6.9-Перу

астро факти:
Земјотрес во неделата го погоди 10 км северозападно од американските Кањон, и околу 10 км југозападно од Напа и 12-15 км југоисточно од Сонома, извор американскиот геолошки институт.
 
длабочина околу 12км
15.000 луѓе доживеа тешко тресење предизвикано од земјотресот
106.000 луѓе  многу силно тресење
176.000 лица силно тресење 
738.000 со умерена сила на тресење.
 ова е најсилен земјотрес во заливот Беј уште од 89 година.
 
 
 
Областа во Северна Калифорнија пред 25 лета силно ја погоди областа околу Лома Приета (од шпански ЦРН-Лома и ВРВ-Приета) во Близина на Санта Круз и Окланд.Тогашниот земјотрес беше со магнитуда од 6.9 по рихтер на 18 октомври 1989 во 4 и 15 (универзално време-УТЦ) локално на 17 октомври 1989 во 17:04:15 (пацифичко дневно време-ПДТ) .Интензитет скала IX
 
астро факти:
 63 смртни случаи
повредени и хоспитализирани 3757 
материјална штета околу 6 милијарди долари 
извор USGS.
 
астро анализа за силниот земјотрес во 1989 во калифорнија Беј област:
Близина на полна месечина и квадрат(Т) на Јупитер Сатурн  во однос на Меркур и Марс.
астро мапа на мундан план земјотрес 6.9 рихтер во перу и 6.0 калифорнија