Несреќа на рудник за Јаглен Сома во Турција

Рударска несреќа Турција
Најмалку 17 рудари загинале во експлозија во рудник во западниот дел на Турција ,а стотици се блокирани под земја .Но, спрема градоначалникот Општина Маниса Митрополитот Caner Ergün  за  Хабертурк телевизијската куќа бројката е поголема .Неговата изјава говори за 157 работници кои загинале во несреќата, а уште 75 рудари дека се повредени.извор на вест hurriyetdailynews портал
     Преку 300 луѓе се заробени (околу 2 км под земја) во рудникот за јаглен во местото Сома-провинција Маниса запад на Турција , извор на веста за несреќата пренесена од турската телевизија НТВ.Локални тв медиум јавуваат за вкупно 580 лица,кои престојувале за време на експлозијата која довела до несреќа.Спасувачките екипи во обид да ги спасат од задушување заробените под земја,им фрлаат боци со кислород.Пред да се случи несреќата во рудникот,еден дел од рударите успеале да излезат и да се спасат.Доставувањето на кислород може да ги спаси заробените рудари во галериите од рудникот.место западна турција рудник СомаНесреќата се случила при промена на смените ,па оттука не се знае за точната бројка на рудари кои се во опасност,а кои се спасиле од смртната закана .Турскиот председател Абдула Ѓул дал наредба на локалните власти да се превземат сите мерки за спасување.
Од друга страна Турскиот министер за енергетикаТанер Јилдиз, на присатните новинари им изјави дека огнот во рудникот бил предизвикан од струен дефект,односно проблем со електричниот систем .Тој исто така изјавил дека четири одделни спасувачки екипи ,во моментов се во акција за спасување на рударите во рудникот."Огнот ни создава проблеми, но и кислород се пумпа во рударските окна , кои не се погодени ".Неговата изјава за бројот на повредени односно погинати,беше со нецелосен коментар.Спрема порталот ББЦ некои аналитичари мислат дека рударската индустрија за јаглен во Турција,заостанува со безбедносни мерки во однос на повеќето земји во светот.Оваа изјава треба да допре и до нашите служби,како и одговорните за безбедност на рударите, за да ги зајакне безбедносните мерки во Македонските рудници и ископи под земја.
спасување на рудари во западна турција
Некои рударски несреќи во Турција имало во 1992,1998 и една од потрагичните на 17 мај 2010 во месноста Зонгулдак ,при што во рудникот Карадон погинале 30 рудари.
Овој настан астролошки е предизвикан од спрегот на сили преку планетата Сатурн кој владее со рудниците(ретрограден во Вишака-Терезија) , во близок контакт со пред полна месечина ,а во опозиција на меѓуточките меркур венера и сонцето во огнениот знак на Овен.Елементите на оваа несреќа астролошки се јасни,бидејќи нагласена е огнено воздушна група која доведува до експлозии.Оттука и моето претходно дадено предвидување за нагласено неповолен период од 13до16мај 2014 објавен на мојот сајт.Рударската несреќа во Карадон има обратна позиција на меркур венера и наместо на ден пред полна месечина како вчерашната несреќа во рудникот Сома, се случила ден пред млада месечина.Оттука може да произлезе астро закон дека меѓуточките или средните точки (midpoint) меркур венера и млада односно полна месечина во близина на Сатурн или Јупитер е опасна за престој во помалку или недоволно обезбедени рудници.Се разбира дека ова правило се модифицира,во однос на планетните агли и остнатите астро елементи во различни зодијачки полиња и накшатри. Во некој следен пост ќе се објават овие денови за наредните години( иднина), за да евентуално послужат на одговорните лица да се зајакнат мерките на безбедност во рудниците. 
геогрфска мапа западна турцијамапа турција рударско место Сома