Силен земјотрес во Централна Италија

Смртоносен земјотрес во Италија 6.2 по рихтер
Силен земјотрес утрово 3:36 со магнитуда околу 6.2 степени по Рихтер ,76 км југоисточно од Перуџа ,предизвикувајќи смртни последици за повеќе од 73 лица.Земјотресот бил плитко во земјата(околу 10 километри) , а се споредува со земјотресот во април 2009 која го погоди Аквила.Повеќето од загинатите лица биле од Acumoli ,каде првите известувања се за 3/4 уништени куќи.Многу луѓе се закопани под урнатините ,па неизвесен е бројот на загинати лица.
 
Овој земјотрес беше навестен на веб страната на АС Ведик , како и на ФБ профилот на 3 места ,а за сериозноста на овие предвидувани денови , се апелираше до граѓаните да медитираат за мир како локално така и глобално.

цитирано од дадено предвидување за земјотрес околу 25 август 2016Бидејќи се уште се во тек спасувачките операции на службите за помош , најголема помош од оваа дистанца во моментов е со мислите да се даде подршка за да ваквата „ментална жртва“ допре до спасувачките екипи ,и до лицата кои се во смртна закана , за да не се откажат од спасување.Сочувство до погинатите.

силен земјотрес италија слики од спасувачки екипи
 

 

Comments

земјотрес во италија контакт телефони на македонски служби

Амбасада на Република Македонија во Рим, 

Италијанска Република

Лицe за контакт: Емилија Николовска Мобилен телефон: 00393889050310

Лице за контакт: Семра Рамадани Алими Мобилен телефон: 00393485273136 Адреса: Via Bruxelles 73/75, 00198 Rome Е-пошта: rome@mfa.gov.mk Министерство за надворешни работи на Република Македонија

Лице за контакт: Силвана Ивановска Мобилен телефон: 00389 72 239 052 Тел: +389 2 3115 266 Факс: +389 2 3115 790 Е-пошта: silvana.ivanovska@mfa.gov.mk infocentar24/7@mfa.gov.mк

 

телефоните се превземени од тв нова и утрински 24 август 2016

 

Бројот на загинати лица во

Бројот на загинати лица во земјотресот во Италија се искачи на близу 300 лица.

Најпогоден е градот Аматриче, каде е потврдена смртта на 230 лица.Ова не се конечни бројки на загинати од несреќата.
Во Акумоли пронајдени се 11 загинати лица, а во Аркуата дел Тронто – 49 загинати.