Кастински однос во зодијакот-Варна

Варна-каста

Риби, Шкорпија и Рак - Брамин-свештеник-советник

Овен, Лав и Стрелец - Кшатрија-војник-политичар Бик, Девица и Јарец - Вјашија-трговец-кредитор

Близнаци, Водолија и Вага - Шудра-Работник Земјоделец-служи на сите

Девојка доколку припаѓа на повисока Варна од онаа на момчето не се одобрува брак.

Доколку обајцата припаѓаат на иста Варна нивниот однос се одобрува.

Доколку девојката припаѓа на една пониска варна односот се одобрува.

Gana

Божја-Дева (вера,надеж и љубов,свесност,мир,стрпливост) Aswini, Mrigasira, Punarvasu, Pushya, Hasta, Swati, Anuradha, Sravana и Revati

Човечка-Манушја(управува преку пријателски релации,се труди да балансира и со разговор да дојде до склад.Бидејќи ги одложува проблемите,тие се активираат во моменти на криза како лутина и бес,а потоа со вина и помирување)

накшатри-Bharani, Rohini, Aridra, Poorvaphalguni, Uttarabhadrapada, Poorvabhadrapada, Poorvashada, Uttaraphalguni и Uttarashada.

Демонска-Ракшаса - (себичност и алчност,доминантност,тенденција за агресивност и на моменти насилност,суровост,тенденција да нанесат болка на партнерот - ментална, физичка, емоционална )

накшатра-Krittika,Aslesha, Makha, Chitta, Visaka, Jyeshta, Moola, Dhanishta и Satabisha.

Теоретски си одговараат доколку припаѓаат на истата категорија

Дева накшатрите и Манушја-поволно ,напредување и меѓусебна подршка и почит

Ракшаса со Дева и Манушја -теоретски тотален несклад и пеколен љубовен однос,мизерија

*постојат и надвор од касти т.н. недопирливи  лица,чандала,млеча,парија...