Председателски избори во Република Македонија 2014

Претседателските избори во Македонија 2014

Овие се редовни претседателски избори и се закажани за 13 април 2014 и вториот изборен круг за 27 април 2014 година.Четири кандидати преку иницијатива потпис на граѓани или политички пратеници поднеле успешна кандидатура.во наредниов период ќе следи анализа на кандидати за кои се има барем датум на раѓање потребен за основна астролошка анализа.

заедно председателски кандидати за 2014 иванов пендаровски халими поповски

 

 

 

 

            председателски кандидати

1.Иванов, Ѓорге 2 мај 1960, Валандово предлог на политичка партија ВМРО-ДПМНЕ (потписи граѓани)

2.Пендаровски, Стево 3 април 1963, Скопје предлог на политичка партија СДСМ (пратенички потписи)

3.Поповски, Зоран 8 септември 1962, Скопје предлог на политичка партија ГРОМ (потписи граѓани)

4.Халими, Илјаз 7 фебруари 1954, различни податоци за место на раѓање Тетово или Сушиќе, Косово предлог на политичка партија ДПА (потписи граѓани)

 

Иванов             Сонце Овен Месечина во Рак

Пендаровски Сонце во Риби Месечина во Рак

Поповски        Сонце во Лав Месечина во Стрелец

Халими            Сонце во Јарец Месечина во Риби

 

AttachmentSize
izboren_den.jpg152.81 KB

Comments

прв изборен круг резултати

Предвиден редослед од исходот на изборите!Редоследот на објавените фотографии на кандидатите прв Иванов,втор Пендаровски,трет Халими и четврти Попоски одговара на нивниот број освоени гласови за првиот круг.

прв изборен круг председателски прв иванов втор пендаровски трет халими четврт поповски

втор изборен круг резултати

Иванов победник во вториот изборен круг за председателски мандат.Неофицијални резултати на ДИК 99,7% преброени гласачки ливчиња.

график со табеа иванов победник на редовните председатески избори 2014

гласале 967434 бирачи

излезност  54,36%