Кинематографер Џон Сил месечина во Рак

Кинематограферот Џон (Климент) Сил е роден 5 октомври 1942 година Ворвик, Квинсленд -Австралија.неговата месечина е во знакот на Карка ,додека неговата професија може покрај Д1 и Д9 картата ,да се види во Д60 каде во Терезија ,Шукра е во спој со Сатурн во местото на негова егзалтација.Оттука уметноста е нагласена за ова раѓање и се она што е поврзано со гламур сјај и јавен успех.Неговиот творечки опус е препознатлив по филмот Англиски пациент(оскар за кинематографија) ,Лудиот Макс: Бес на патот (2015), Хари Потер и Каменот на Мудроста  (2001) и Дождовниот човек (1988). Кога грахата Јупитер поминуваше над неговата Месечина на 23 септември 1967 година во Рак(Карка) ,стапува во брачна заедница е со Луиз Сил. Тие имаат две деца.  Добитник е на повеќе награди,а во својата витрина ќе ја постави и најновата награда за животно дело „Златна Камера 300“ која за 2016 му ја доделува жирито на престижниот македонски филмски фестивал на „Браќа Манаки“.Закажана е и работилница во Битола ,каде што тој лично, ќе открива дел од тајните на кинематографијата.

 2015 Mad Max: Fury Road (директор на фотографија) 
 2010 The Tourist (директор на фотографија) 
 2010 Prince of Persia: The Sands of Time (директор на фотографија) 
 2006 Poseidon 
 2004 Spanglish 
 2003 Cold Mountain (директор на фотографија) 
 2003 Dreamcatcher (директор на фотографија) 
 2001 Harry Potter and the Sorcerer's Stone 
 2000 The Perfect Storm (директор на фотографија) 
 1999 The Talented Mr. Ripley (директор на фотографија) 
 1999 At First Sight 
 1998 Static (Short) 
 1998 City of Angels (директор на фотографија) 
 1996 Ghosts of Mississippi (директор на фотографија) 
 1996 The English Patient (oscar директор на фотографија) 
 1995 The American President (директор на фотографија) 
 1995 Beyond Rangoon 
 1994 The Paper 
 1993 The Firm 
 1992 Lorenzo's Oil 
 1991 The Doctor 
 1989 Dead Poets Society (директор на фотографија) 
 1988 Rain Man (директор на фотографија) 
 1988 Gorillas in the Mist 
 1987 Stakeout (директор на фотографија) 
 1986 The Mosquito Coast 
 1986 Children of a Lesser God (директор на фотографија) 
 1986 The Hitcher (директор на фотографија) 
 1985 The Empty Beach 
 1985 Witness (директор на фотографија) 
 1985 Winners (TV Series) (една епизода) 
- Top Kid (1985)
 1984 Silver City 
 1983 BMX Bandits 
 1983 Careful, He Might Hear You 
 1983 Goodbye Paradise 
 1982/II Fighting Back 
 1982 Ginger Meggs 
 1981 Doctors & Nurses 
 1981 The Survivor (директор на фотографија) 
 1980 Fatty Finn 
 1979 New South Wales Images (тв документарец) 
 1976 Death Cheaters (директор на фотографија)