Еклипса хибридна над јужна америка и африка

Хибридна Еклипса

Жителите на Јужните делови од Европа, источнио брег на Америка и поголемиот дел од Африка ќе може да го видат делумното помрачување тн. ануларна еклипса, а оние во централна Африка(посебно под појасот на Екваторот Габон,Конго,Уганда,Кенија)на неколку моменти ќе може да го видат целосното Сончево помрачување.Ова е т.н. хибридно помрачување или хибридна еклипса,а заради аголот и дистанцата Сонце месечина и специфичната положба каде сенката паѓа(земјината закривеност)видлива е како делумно помрачување(облик на срп) и тотално (прстенасто).Ваква наредна појава е во 2023.

 

хибридни еклипси во свртот до 2050

 

наредна хибридна еклипса до 2050 година

 

AttachmentSize
hibridna-solarna-eklipsa-1986-2067-noemvri_2.jpg40.93 KB
hibridna-solarna-eklipsa-2013-noemvri_2.jpg44.81 KB
hibridna-solarna-eklipsa-2013-noemvri_2a.jpg14.74 KB
hibridna-solarna-eklipsa-2013-noemvri.jpg62.42 KB
hibridna-solarna-eklipsa-2013-noemvri_2aa.jpg137.8 KB