Активирање на вулкан во Индонезија

За неполн ден се активираа три вулкани на диаметрално спротивни места од планетава Земја.Најпрво Проработе Етна на Сицилија

активен вулкан етна планината и чад со црвен огин

, по што произлегоа серија земјотреси на југот на Балканот (Македонија,Грција и Бугарија),за да во деновите за сигурен земјотрес на 22 мај (објавено на овој сајт) покрај земјотресите во светот и кај нас , се случи силна ерупција на Вулкан во западниот дел на Индонезија(Синабунг) усмрти седум лица.
 
Силната детонација исфрлила во воздухот вулкански пепел, кој формирал облаци високи 3 километри во небото.Пред само два дена светските портали известија за ерупција на вулкан во Костарика.вулкан туриалба ерупција сив и темен чад
Во некои предвидувања на јасновидци од минатото , спомнато е дека светот треба да се пази кога ќе се активираат три вулкани истовремено.Оваа вест ја истакнувам за да некои портали не ја злоупотребат и да известуваат за опасност во светот ,бидејќи тоа било предвидувано.Јас спомнав уште во декември 2015 дека , оваа година е малку потешка од вообичаено за светот (нагласен период мај-јуни), но и реков дека е од времен карактер опасноста.
Вулканот се уште исфрла пепел денес (недела 22мај2016), и ги спречува спасувачките екипи да помогнат.Дел од нив се Индонезиски војници за брза евакуација кои се обидуваат  да помогнат во областите погодени од ерупцијата:планината Sinabung во Селото Gamber, Каро, во Северна Суматра- Индонезија
 
 
Вулканската активност на Sinabung планината во минатото:
2014 година- 10 мртви
2010-се разбудил(станал активен) по 400 години хибернација
вулкан на планината Синабуржнг во Индонезија

Comments

Забележана црвена фаза за вулканот Синанбуг Индонезија

По неколку дена „оранж“ или портокалова фаза вулканот Синанбуг -северна Суматра Индонезија активен.Денес во 8:53 по локално време или 1:53(УТЦ) ,еруптира со облаци од пепел во времетраење нешто под 5 минутна активност (291 секунда).Висина на формираниот облак над вулканот е околу 7 километри (7460м),со придвижување кон југо-исток.Ова е последица на нагласената небесна статика ,а за овој период е предвидено  пред 2 месеци дека се очекува земјотрес со магнитуда поголема од 6.4 степени. 

Откинат врв по ерупција вулканот Синанбуг споредба пред потоа

Лава куполниот откинат врв на Синабуг , имал 1.6 милиони кубни метри волумен Доле на сликата е споредбата пред и потоа

споредба на вулканска активност откинат врв Синабуг Индонезија