Ел Нињо

 

Ел Нињо настанува како промена на атмосферските приотисоци над пацификот.Феноменот е предизвикан од ладење и затоплување на елементот вода ,пред се во регионот на централниот и источниот појас на Тихиот Океан.
Вистинско прашање за истражување на кое денешната наука нема одговор е зашто овој феномен се појавува на секои 3 до 5 години,со неправилни интервали на траење од 2 месеци,па до 2 години.Предизвикан е од сложени атмосферски напрегања,а за издвојување е моментот на слабеењето на ветровите над Тихиот Океан , кога се создава поголема количина на „водена маса“ во близина на појасот околу Дарвин (Австралија).
 
Ла Ниња во 2009 година влијаеше за создавање на тешка суша во поголемиот дел од светот.Тоа предизвика земјоделска криза во некои региони од светот.астролошки ова влијание е поврзано со Сатурн кој е во периодот август септември се приближи и навлезе во сидералната точка на Девица.Позната е аналогијата на знакот Канија-Девица ,која на мундан план во светот влијае на полето и земјоделските работи.Планетата Сатурн од своја страна кај и да се појави ја одзема силата ,ја трансформира спрема сопствените потреби, а во случајот им создава проблем и награди на земјоделците.Јупитер од своја страна беше во Макара или Јарец,кој е сув знак,па истотака допринесе за Ваквата состојба.Подобрување на земјоделието или „повлажна“ година може да се очекува 2010 март па до 2011 летниот период пред се заради влијанието на Јупитер преку накшатрите Пурвабадра и Сатурн преку влијанието во Хаста.По 2011 треба да се очекува дека ураганите ќе го засилат своето влијание ,пред се заради Јупитер кој се приближува до Меша(Овен) и накшатрата Ашвини и Сатурн кој ќе влијае преку Терезија(тула).Ова е огнено воздушна комбинација на елементи,па извесни се пожари,електрични празнења(грмотевици и сл.)Значи совет за 2011-2013 осигурете ги Вашите имоти од штети евентуално предизвикани од електрични инсталации,струен удар,телефон,пожар,штети на машинскиот парк,хаварии,болести на стока пред се овци итн.      
 
 
Ел Нињо(Niño )-е поврзан со топлиот бран ,уште се нарекува момче ,а се поврзува со Божик кога најчесто е активен,па оттаму го нарекуваат и Божично дете.
 
ЛаНињае поврзана со ладниот бран ,а на шпански ла ниња е девојка
 
 
Ел Нињо Модоки-е ново забежана појава при истражувањето на температурните разлики.Се појавува како температурна аномалија во средишниот дел ,што према некои стручњаци доведува до намалување на ураганската активност.
 

Дали постои ЛаНиња Модоки –женска аномалија на ладниот бран останува да се одговори во наредните години.