Гутенберг Рихтеровата Скала Бик наспроти Овен

сеизмолози рихтер и гутенберг црно бела фотографијаCharles Francis Richter ( Чарлс Френсис Рихтер) роден на 26 април 1900 - починал 30 септември 1985 од срцева слабост. Познат американски сеизмолог и физичар роден со силно поставено Сонце во Д1,Д9,Д10 и Д60 во егзалтација или во седиште и ја покажува силата на неговиот сидерален сончев знак ,што доведува до слава и афирмираност.Треба да се истакне податокот, по кој неговата интервенција во изградба на нова сеизмолошката скала денес позната како Рихтерова,која ја заменува постоечката на свештеникот Меркали која неможела прецизно да ја измери силата на земјотресите.Рихтер работи под управа на Гутенберг , но како Овен самиот застанува на чело на новата мерна единица изворот од википедиа ја потврдува пионерската храброст и директност ,наспроти емотивната практичност рационалност и ненаметливост.

цитирам: „Во 1928 година, тој почна да работи на својот Докторат во теоретската физика од Калифорнискиот институт за технологија, но, пред да го заврши, му била понудена позиција во институтот Карнеги во Вашингтон. Во овој момент, тој стана фасциниран со сеизмологија (изучување на земјотреси и бранови кои се произведуваат во земјата). Потоа, тој работел во новата Сеизмолошката лабораторија во Пасадена, под раководство на Бено Гутенберг. Во 1932 година, Рихтер и Гутенберг развиваат стандардна скала за мерење на релативната големина на земјотресот сега наречени степени според Рихтеровата скала. „ рихтер знак овен риби и гутенберг рак бик

Силата на неговиот сончев пионерски знак Овен , го истиснува во втор план неговиот колега сеизмологот Гутенберг кој има ненаметливи два хороскопски знаци Рак и Бик. Бидејќи Овенот е прв и предводник на зодијакот ,оттука и Чарлс Рихтер најчесто се именува за мерење на силата на земјотресите(Рихтерова скала-Рихтерови степени).

Рихтер по западна астрологија тој е во знакот на Бик, но ова по индиска астрологија е во знакот на Овен. Доволно е само да се дадат неколку факти за неговиот живот за да се спореди пионерскиот, директен борбен и слободоумен знак на Овенот(Меша) наспроти знакот на Бик(Вришаба) затворениот, рационалниот, работливиот и вреден но кој не ги собира плодовите на максимален успех и афирмативност. Тие заедно создаваат дизајн на сеизмограф кој користи логаритамска основа на мерење,па се јавува и логаритамска скала за мерење на интензитетот на земјотресот. Новата скала именувана Гутенберг-Рихтер го воведува во сеизмологијата терминот магнитуда (magnitude) ,како идеја на Рихтер превземено од астрономијата, каде се мери интензитетот на ѕвездите -ѕвездена величина При тоа голема е заслугата и на Гутенберг , но неговото молчење за давање на изјави за јавноста(Бик-Рак ненаметливост) и отфрлање на интервјуа, е дел од неговата помала застапеност и придонесе за неговото име да не застане равноправно при усвојувањето во 1935 на новата сеизмичка скала. Чарлс Рихтер бил атеист по уверувања,натурист и патувал и живеел во повеќе нудистички друштва и комуни заедно со жена му.Неговата слободоумност каректеристична за Овенот ,ја покажува и спрема некои извори во Кауфман религиозната комуна.

приближна големина  противредност 
ТНТ сеизмички принос на енергија
Џаул еквивалент Примери кои одговараат на силата
0.0 15 g 63 kJ  
0.2 30 g 130 kJ Голем граната(рачна)
1.5 2,7 kg 11 MJ Сеизмички влијанието на типични мали градежни експлозијата
2.1 21 кг 89 MJ Експлозија во ф-ка за ѓубрива
3.0 480 кг 2.0 GJ Бомбата која експлодира во1995 Оклахома сити
3.5 2,7 метрички тони 11 GJ Експлозија погонско гориво Пепкон Невада1988
3.87 9,5 метрички тони 40 GJ Чернобил експлозија на нуклеарна централа 1986
3.91 11 метрички тони 46 GJ Експлозија на масивна бомба од бомбардер
6.0 15 килотони 63 TJ Атомската бомба фрлена врз Хирошима (~ 16 килотони)
7.9 10,7 мегатони 45 PJ Катастрофата во Тунгуската долина
8.35 50 мегатони 210 PJ

Цар Бомба- Најголемата термонуклеарна бомба нареќена Цар бомба.Сеизмички удар со проценка од 5,0-5,2 

9.15 800 мегатони 3.3 EJ Тоба ерупција на вулкан пред 75.000 години; меѓу најголемите познати вулкански настани.
13,0 100 teratons 420 ZJ

Јукатан (Полуостров) создавање Chicxulub кратер- 65 Ма 10 8 мегатони