земјотрес Чиле

Еден од најсилните земјотреси во 2014 Чиле 8 рихтер

Еден од најсилните земјотреси годинава 8 по Рихтеровата скала-проследено со цунами бранови во Чиле.
Очеуван земјотресен ден на 1април годинава ,ја раздвижи тектониката на Назка плочата - Латинска америка и  предизвикал магнитуда од 7 рихтерови степени,еден од најсилните годинава. 
Земјотрес со поголема магнитуда 8,0 степени рихтер го погодил крајбрежјето на Чиле ,а епицентарот е во близина Iquique.Се јавува за појава на  цунами и следува предупредување за сите во овој регион на пацификот-извор 
Syndicate content