Авионски пад на Супер херкулес Ц130Ј во Индија

авионска несреќа Херкулес Ц130Ј поглед на пистаИндиски авион од типот Super Hercules (Херкулес ц-130Ј) се срушил денес(околу 10 часот по локално време) во централната индиска држава Мадја Прадеш извор на веста интернет порталите zeenews i cnn.Авионот полетал од Агра Утара прадеш(Индија),додека несреќата се случила 115 км западно од воздухопловната база Гвалиор .Пет член екипаж не ја преживеал несреќата.Авионите од типот Херкулес Ц130Ј се набавени од САД пред 3-4 години,по цена од милјарда и 100 ијади долари(6000 crore-индиска вредност).Овие авиони биле распределени за потрага по неодамна изчезнатиот малезијски авион Боинг 777(Boeing 777-200ER) од 8 март 2014,во регионот на Јужно Индискиот океан.Авионот од типот Херкулес Ц130Ј може да транспортира до 20 тони товар и да полетува и слетува од кратки писти. Премиерот на Индиа д-р Манмохан Синг изразил сочувство за загуба на животите на индиските воздухопловни сили и офицери во несреќата на Херкулесот C130J.