Пресметка на мајите за крајот на времето

Во древната архитектура на Мајите,имаме докази дека ја познавале сферната астрономија и деклинација на ѕвездите .drevna_astronomija_majiНа одредено место (поволно за набљудување) била поставена опсерваторија наречена Каракол "Caracol",која се користела за набљудување и пресметување на астрономски координати,како и максимална деклинација на планетите ,кон северна и јужната хемисфера.Нивните мерења и денес делуваат интересно и актуелно,пред се заради извиканата 2012 година и нивниот календар со кој „завршува сметање на времето“.