Првото бебе во светот родено со „трет родител“

Првото бебе во светот родено со генетска интервенција најнова техника т.н "трет родител" . Астролошки знаци на ново роденото машко дете со метода на трет родител се Сонце(Ревати) во Риби и Месечина во Утарабхадрапада (Риби).Нагласени се водени и огнени знаци.Родителите во Џотишот покрај картите Д1,Д4,Д9,Д45 и Д40 основна поделбена карта за родители и предци е Д12 или Двадашамса.Во картата Д12 мајката и таткото на роденото машко дете со „трет родител се повторно во двојни знаци Близнаци и Стрелец ,а посебно нагласено е што Месечината која е карака за мајка е со заедно со меркур(седиште) Близнаци, додека од двете нејзини страни, се позиционирани сатурн и венера во седиште.Ова може да биде мал показател на мајчината осцилација да ја дели со донор ,а таткото(Сонце карака) се јавува отспротива во Стрелец. Погледната со астро брза и приближна анализа, до 13 тата година(2029-2030) ќе се види дали оваа метода има своја иднина или треба „доработка“.

од медицински извори:

Во раните 90-ти од минатиот век ,ембриолози се обидоа да инјектираат митохондријалната ДНК од еден дарител во јајце друга жена, заедно со сперма од нејзиниот партнер. Некои од родените бебиња развија генетски пореметувања , па самата техника на „три родители“ беше забранета. Изминатата година(2015),за првпат е употребена техника која вклучува употреба на днк на три лица ,после два неуспешни обиди по природен пат да се задржи бременоста на мајката , која била носител на ретка болест Leigh синдром.Тоа доведе до раѓање на машко дете , на 6 април 2016. Засега лекарите се со мислење дека нема да има генетски нарушувања и е отклонета опасноста од болестa Leigh.

Оваа болест неповолно влијае на тукушто родени бебиња ,посебно на нивниот нервен систем со тешки и фатални последици. Исто така може неповолно да влијае на развојот на мозокот, мускулите, да предизвика слепило и срцева слабост , во почетната рана фаза. Гените на оваа болест се сместени во ДНК на митохондриите, а може да се пренесе преку мајката односно нејзината ДНК преку 37 гени, кои наследно ги добиваме од нашите мајки.Митохондриите се мали коморни прегради во скоро секоја клетка на телото, што ја претвора храната во употреблив вид на енергија. Тие имаат сопствена ДНК. Една четвртина од неа кај оваа болест може да предизвика промена,а како последица е појавата на болеста.Децата кои ќе се родат со овој Leigh синдром наизглед се здрави и без недостатоци ,но покасно може да доведе до фатални последици и смрт.Тоа бил случајот со двојката која откако ги изгубила двете деца со оваа болест,се обратила за помош кај тимот за наталитет на Џон Џанг во медецинскиот центарот Нова Надеж во Њујорк.За ова „генетска интервенција“ потребна е и законска регулатива која не е во спротивност со јавното мислење и религиозното убедување на одредена држава. Етичката дилема по ваквите ретки случаеви може различно да се третира во пооделни земји. ББЦ вестите на 3 фебруари 2015 известуваа за успешно гласање во Долниот дом, каде 382 пратеници биле за и 128 против.Околу дебатите и легислативата може да се помене Dr Gillian Lockwood (УК), репродуктивен етицист(одобрувач на етичките правила и кодекси) која потенцира „ Треба да се знае дека само една десетина од еден отсто од геномот, всушност, може да биде засегнат. "Тоа не влијае на висина, боја на очите, интелигенција, бојата на глас." Епископот на Свиндон Доктор Ли Рејфилд исто ја подржал оваа метода изјавувајќи "Ако заштитни мерки се обезбедат, Црквата на Англија ќе ја подржи оваа иницијатива" За да се избегне болестa митохондрија се употребува техника наречена „трет родител“.

Методот кој е одобрени во Велика Британија се нарекува пронуклеарен трансфер , а постапката е при оплодено јајце клетка од мајката и на донаторот(генска интервенција) како и татковата сперма. 

ембрионално репарирање два родители и донор

Пред оплодените јајца да почнат делење во најраната фаза на ембрионот, секое јадро се отстранува,пред се јадрото на оплодената јајце клетка на донаторот се отфрла и се заменува со оплодената јајце клетка на мајката.Џанг пристапил со т.н нуклеарен трансфер ,а тоа подразбира да се извади јадрото од една јајце на мајката и да се вметне во јајце на донатор ,кој претходно е отстранета своето јадро.Значи јајце - со вметната ДНК од мајката и митохондријална ДНК од еден донатор - се оплодува со спермата на таткото.Но оваа техника не е соодветно за парови муслимани,каде верата им забранува уништување на два ембриони.Бидејќи овој метод е забранет во САД , беше избрано Мексико каде не постојат вакви нормативи за овој начин на забременување. Џанг употребува метод на создадени пет ембриони,од кои само еден треба нормално да се равие по поминати просечни 9 месеци месеци бременост.

јајце репарирање митохондрија трет родител

слики

метод1 и метод 2

1) Две јајца се оплодуваат со сперматозоидите, создавање на ембрионот од планираните родители и уште еден од донатор

2) пронуклеус(pronuclei), кои содржи генетски информации, се отстранети од двете ембриони, но само на родителите се чуваат 3) А здрав ембрион е создадена од страна додавајќи pronuclei на родителите на ембрионот на донаторот,а потоа се имплантира во матката за да се прифати.

Comments

Голготата на малиот Алфи

Синдром на митохондријална ДНК-деплеција (MDS) e група физиолошки нарушувања, кои доведуваат одделни ткива во погодениот дел да јавуваат за пад на митохондријалната ДНК.Тоа подразбира дека може да има недостаток на енергија на клеточно ниво( мускули, бубрези,мозок),бидејќи ДНК е застапена во митохондриите на клетките.Ваквата состојба е во мал број ,а јавноста е преокупирана со написи околу истата пред се како повод жалосната вест за исклучување на апаратите за дишење на малиот Алфи од Ливерпул ,кој до последен момент храбро оддолеваше на ова тешко дегенеративно нарушување.

Историјата на неговата болест

 • 9 мај 2016 година Алфи е роден Ливерпул (родителите Том Еванс и Кејт Џејмс)
 • 1 декември 2016 година - Алфи е однесен во детската болница "Elder HEY Children Hospital", откако постојано страдаше од напади. Тој ќе ги помине наредните 12 месеци таму
 • 11 декември 2017 - Болницата и семејството не им одобруваат третман на Алфи, со препорака до неговите родители велејќи дека болницата аплицирала до Високиот суд да ги отстрани родителските права и да ја повлече вентилацијата на кислород
 • 19 декември 2017 - Случајот на Високиот суд започнува со г-дин Justice Hayden, со препорака за одлука што е најдобро за Алфи
 • 1 февруари 2018 - Почетно рочиште на сослушување( Високиот суд во Ливерпул), со барање на адвокатите кои ја застапуваат болницата,барање околу понатамошниот третман за Алфи (оценето како нељубезно и нечовечно)
 • 2 февруари 2018 - Еден од докторите кои го лечеле Алфи ,го озвестува судијата дека "нема надеж" за младото момче, кој медецински е во полувегетативна невролошка состојба
 • 20 февруари 2018 - Justice Hayden ,добива одлука во корист на болницата со „медецински докази“ дека понатамошниот третман е непотребен,односно дека ќе биде залуден
 • 6 март 2018 година - Три судии на Апелацискиот суд ја поддржуваат одлуката на Justice.
 • 20 март 2018 - Судиите на Врховниот суд одбиваатда поднесат дозвола на брачната двојка за уште една жалба
 • 28 март 2018 - Европскиот суд за човекови права, ја потврдува оваа одлука,одбивајќи го нивното барање за жалба
 • 16 април 2018 година - Родителите на Алфи тврдат дека тој е погрешно "притворен" на Олдер Еј и да се направи апликација „habeas corpus“. Судиите во Апелациониот суд во Лондон владеат против нив
 • 18 април 2018 година - Еванс отпатува авионски во Рим и се состанува со папата Френсис со молба да се спаси нивното дете
 • 20 април 2018 - Врховниот суд со иста одлука за родителите на Алфи по вторпат
 • 23 април 2018 година - Европскиот суд за човекови права(ECHR)  ја отфрли жалбата за последна казна. Голем број на поддржувачи на Алфи ја напаѓаат болницата. Алфи добил италијанско државјанство. Неговата животна поддршка е исклучена во 21.17 часот
 • 24 април 2018 - Алфи сеуште дише сам и имал кислород и вода, татко му им соопштува на поддржувачите
 • 25 април 2018 година - Родителите на Алфи го губат нивното барање да го земат во Италија за понатамошен третман
 • 26 април 2018 година - Поддржувачите на Алфи одржуваат свечено бдеење за детето во Ватикан, бидејќи неговиот татко повикува на демонстрации надвор од болницата
 • 28 април 2018 - Алфи умира пет дена откако лекарите го исклучија својот вентилатор
 • Папата Френцис се огласи претходно на twitter со порака за подршка

Роден од сурогат мајка по 4 години од смрт на родители

Самиот н​аслов  говори за невобичаено доаѓање на свет на машко дете од сурогата родител ,по 4 години од смрт на неговите родители во сообраќајна несреќа во март 2013 година. Смртта се случила 5 дена пред несреќните родители - Шен Џи и Лиу Кси , да извршат трансплантација на оплодениот ембрион.Нивните родители, сакале да добијат внук од оплодениот ембрион,но проблем биле законите во Кина за старателство ,па така настанал правен проблем.После незебалежена тригодишна правна борба за старателство на неродено дете и „досеткатаедно семејство да го тужи другото ,без разлика на судската пресуда,со цел само да го отпочне процесот за добивање на внук или внука. 

Откако судот пресудил (во корист на двете семејства) и по перипетии за превземање на ембрионот во друга здравствена установа(во Кина не е дозволено заклучно со 2017 сурогат родителство) ,во здравствена установа во Лаос извршена е успешна трансплантација на доброволец-сурогат мајка.Детето кое се вика Тиантиан(Тиан-слатко,но и именката тиан-Поле во кинескиот) е родено во Кина ,во март прослави три месеци со забава организирана од дедовцте и бабите.

Очите се како на ќерка ми ,но погледот личи на татко му!“ е изјавата на сурогат мајката.Дедовците и бабите мораа да извршат ДНК тестови ,за да добијат старателство на нивниот внук. 

Tiantian date of birth

Тиантиан по извори од интернет портали 9 декември 2017 во Guangzhou (Кина).Неговиот сончев знак е Скорпија(Вришчика) ,а месечината е сместена во знакот на Лав (Симба). 

Животниот век клеточна делба до 50 пати

Човечките клетки можат да се делат околу 50 пати, а ова зависи од генетската структура на предците и е резултат на мутација на гените во семејното стебло.Во ведската астрологија , животниот век за луѓето е со горна граница до 120 години,па имаме и пресметки на животните периоди кои ги пратат овие циклуси.На пример вимшотари дасите (животни циклуси) траат до 120 години ,додека аштотари се на пониска граница од 108 години.Се спомнуваат живеења на „демони“, „полубогови„ и „богови“ кои се со подолг животен век од луѓето но и тие се смртни без разлика дали нивниот век е и животот на целиот универзум кој изнесува 100 години на Брама или 311,040,000,000,000 години.
 

Податоци за родените генетски „трет родител“ техника

Алана Саринен пред две години беше една од 50-тина родени во светот со техника на генетски ижинеринг .За жал нема достапни податоци на сите обиди до сега на неплодните двојки кои преку генетиката дошле до посакувано дете. Астролошки може да се даде насока кога ваквите методи можат да дадат задоволителни резултати, а кога може да има одредена аномалија која неповолно ќе влијае на плодот во иднина.Се содека генетиката на молекуларно ниво не дојде до поврзаноста на електромагнетноста на светлината со идниот развој на плодот , овие испитувања и методи не можат да бидат целосни.
 
Цитоплазмичниот транфер во раните 90-ти за прв пат беше претставен преку ембриологот Џек Коен , кој  заедно со тимот од Институтот "Сент Барнабус" во Њу Џерси успеа да пренесе дел од цитоплазмата на жена донатор со митохондрии во јајце клетката на Шерон Саринен, која потоа се оплоди со подготвена сперма на нејзиниот сопруг.Шарон ја роди Alana после четири неуспешни обиди за вештачко оплодување. Сепак сомнежите остануваат дека оваа техника не е доволно подготвена целосно да се користи .Затоа регулативата во некои земји се уште не ја прифаќаат што од етички што од научно медецински проценки.