Председателски Избори Соединети Американски Држави 2016

клинтон и трамп еден покрај друг во црна облека на бела позадинаИзборните анкети во Соединети Американски Држави за месец септември 2016 пред прва председателска закажаната дебата Хилари Трамп не покажуваат сериозна предност на гласачкото тело во САД.Неопределените го чуваат својот глас за кој председател да го поклонат ,откако ќе ги проследат закажаните дебатни емисии ,на кои директно се соочуваат двајцата претеденти за председател на САД Хилари Клинтон и Доналд Трамп.Поделеноста меѓу белците на гласачите е поголема кога се компарира помеѓу образованието и сексуалната припадност.Клинтон најмногу ја поддржуваат од белците образовани со колеџ-или диплома жени ,додека Трамп ги придобива белците без факултетска диплома.Оваа расна поделба е од извори на новинските портали во САД и се третира за нормална иако не би требало да има третирање на белци и црнци.Трамп ја повратил малата предност меѓу регистрираните гласачи(белци) кои се со факултетски дипломи, 12 поени (и со 11 поени кај евентуални потенцијални гласачи). Слабоста на Доналд Трамп е меѓу белите жени, без разлика на диплома и високо образование спрема најновата анкета.

прв дел анкета гласачи Председателски избори во САД 2016 дебата возрасна група

втор дел анкета гласачи Образование и идеологија Председателски избори во САД 2016

трет дел анкета гласачи Религија географска област расна припадност Председателски избори во САД 2016

клинтон трамп еден покрај друг анимирана слика