Очекуван силен земјотрес со магнитуда околу 7 рихтер

црвен триаголник со опасност знак земјотрес и извичникЧиле утринава е погоден од 2 силни земјотреси од кој посилниот е со магнитуда од 6.8 степени по Рихтеровата скала.Епицентарот е во близина на чилеанскиот крајбрежен град Кокимбо-извор на веста (УСГС) Геолошкиот институт на САД.Првиот земјотрес бил со епицентар на околу100 километри североисточно од Кокимбо, на длабочина од 12 километри, а вториот на 97 километри југозападно и на длабочина од 14 километри.Чиле го погоди силен земјотрес од 8.3 Рихтерови во септември со повратен цунами удар висок скоро 5 метри.Засега нема опасност од цунами- сигнализирано од државниот институт. Вториот земјотрес со помала магнитуда бил почувствуван и во главниот град Сантјаго, кој се наоѓа на 300 километри јужно од  епицентралниот дел (Кокимбо).

астро инфо:

објавено скоро месец дена пред настаните цитирано

„Од 5 до 13 ноември можноста за сообраќајни несреќи е максимална и донирајте свесност да овој неповолен ефект се ублажи.Во светот повторно земјотрес со магнитуда околу 7 по рихтер и голем терористички акт кој може да ја преокупира светската јавност.“земјотрес 6.8 рихтер мапа на епицентарот Кокимбо