Земјотрес од 4 степени по Рихтер Арачиново

мала скопје земјотрес близу арачиновоУтрово на 11 септември 2016 околу 6:58 минути (4:58 по ГМТ) , почувствуван е земјотрес во Скопје ,со епицентар во село Арачиново-скопско.Според информациите на Сеизмолошката обсерваторија при Природно математичкиот факултет во Скопје, епицентарот на земјотресот е во близина на третиот километар југозападно од Скопје.Епицентрите се лоцираат на 2 километри под земјината површина ,а нивниот интензитет е близу 4,4 степени.Извештајот на американскиот сеизмолошки центар УСГС за земјотреси регистрира потрес околу 4 степени по Рихтер со длабочина околу 10 километар.Информациите кои пристигнаа од Европскиот сеизмолошки центар, земјотресот бил со јачина од 4.4 степени според европската скала, на длабочина од 2 километри. Епицентарот на земјотресот бил на 3 километри југоисточно од Скопје.  

 

Времето на фазно пристигање на амплитудата  на земјотресот во Скопско (извор УСГС)

Канал Растојание Азимут Фаза Време Статус Residual Тежина
MN VTS BHZ -- 1.38° 64.93° Pn 04:58:26.76 manual 0.50 1.21
MN TIR BHZ -- 1.44° 241.53° Pn 04:58:26.77 manual -0.10 1.21
AC KBN HHZ -- 1.53° 202.02° Pn 04:58:26.84 manual -1.40 1.19
MN PDG BHZ -- 1.74° 283.55° Pn 04:58:30.78 manual -0.20 1.16
HT LIT HHZ -- 2.07° 159.44° Pn 04:58:35.00 manual -0.60 1.12
AC VLO HHZ -- 2.20° 225.07° Pn 04:58:39.09 manual 1.70 1.11
MN DIVS BHZ -- 2.34° 331.57° Pn 04:58:39.03 manual -0.40 1.09
HL KEK HHZ -- 2.68° 210.16° Pn 04:58:45.36 manual 1.40 1.05
IV SCTE HHZ -- 3.05° 230.72° Pn 04:58:47.47 manual -1.50 1.01
HL RDO HHZ -- 3.13° 105.38° Pn 04:58:49.88 manual -0.20 1.01
HT ALN HHZ -- 3.58° 107.22° Pn 04:58:56.95 manual 0.70 0.96
IV SGRT BHZ -- 4.34° 268.10° Pn 04:59:07.70 manual 0.90 0.90
MN TIP BHZ -- 4.63° 233.40° Pn 04:59:10.79 manual 0.00 0.88
RO MLR BHZ -- 4.69° 41.30° Pn 04:59:12.61 manual 0.90 0.87
MN CUC HHZ -- 4.79° 246.58° Pn 04:59:13.63 manual 0.70 0.87
HL ITM HHZ -- 4.87° 176.38° Pn 04:59:14.85 manual 0.80 0.86
CH SENIN BHZ -- 11.09° 297.73° Pn 05:00:37.86 manual -1.60 0.00
MN BNI BHZ -- 11.20° 290.60° Pn 05:00:39.99 manual -0.80 0.00
QK SLY HHZ -- 19.68° 101.07° P 05:02:28.59 manual -1.10 0.63
II ARU BHZ 00 27.73° 45.93° P 05:03:47.35 manual -1.50 0.82
TJ GARM HHZ -- 36.80° 77.97° P 05:05:08.39 manual 0.00 0.89
KR BTK BHZ -- 36.80° 76.09° P 05:05:08.93 manual 0.60 0.89
KR DRK BHZ -- 37.72° 76.55° P 05:05:16.66 manual 0.30 0.90
II AAK BHZ 10 38.61° 70.65° P 05:05:25.23 manual 1.50 0.91
IM ZALV SHZ F0 42.59° 51.21° P 05:05:55.00 manual -1.50 0.95
IM ZAA0B BHZ -- 42.59° 51.21° P 05:05:55.80 manual -0.70 0.95
IU KMBO BHZ 10 45.26° 157.56° P 05:06:18.42 manual 0.20 0.98

 

Comments

Големина на магнитуда различни мерења

големина или магнитуда на земјотрес
 
Се пресметува релативна бројка на големината(магнитудата) на земјотрес. Се врши апроксимација на максималните движења регистрирани од сеизмограф.
 
За различни потреби на мерења и анализа на земјотресот имаме користење на неколку скали кои треба да дадат приближно исти вредности:
 
- Локална магнитуда (ML), честопати се нарекува "Рихтер големината", 
- Површински бранови магнитуда (г) 
- Тело бран големина се бележи  (Mb ) 
- Сеизмички момент на големина која е најтешка за пресметка (MW)
 
Првите три скали  имаат ограничен опсег и примена и не се најпрецизни при мерење на големината на најсилните земјотреси.