Нобелова награда за теоретски откритија во физика 2016

заштитен знак на Нобеловата фондација изработен во златоНобеловата награда за физика во 2016 година за истражувања на полето: "За теоретски откритија на тополошки фаза транзиции и тополошки фази на работа"
4 Октомври 2016 Кралската шведска академија на науките одлучи да ја додели оваа награда за физика во износ од 8 милиони шведски круни(приближно 832859.18 евра), со една половина до Дејвид Тулс(416429.59 Euro), а другата половина треба да ја поделат Данкан Халдејн и Мајкл Костерлиц.
 
една половина  на:
david-thouless добитник на нобелова 2016 за физика црно бело фотоDavid J. Thouless  Роден 21 септември 1934 година во Берсден -Шкотска 
Универзитетот во Вашингтон, Соединетите Американски Држави, Соединетите Американски Држави
 професор на математичката физика на Бирминген ,а потоа професор по физика на Универзитетот на Вашингтон во Сиетл
 
другата половина два лауреати:
dunkan-haldane нобелова за физика 2016 црно бело
-F. Duncan Haldane Роден 14 Септември 1951 година Лондон, Велика Британија
Универзитетот Принстон, Њу Џерси, Соединетите Американски Држави
 
костерлиц добитник на нобелова за физика 2016-Michael Kosterlitz  Роден во 1942 година  Абердин  Велика Британија
Универзитетот Браун, Провиденс,  Соединетите Американски Држави
 
 
Овие научници ги користеа напредните математички методи за да ги проучат невообичаените фази, состојби на материјата, како што се суперпроводници, супертечности(superfluids) или тенки магнетни листови(ленти). Благодарение на нивната пионерска работа, во тек е нова и егзотична фаза на испитување на материјата. Многу луѓе се надеваат на идните примена во науката за материјалите и во електрониката ,што ќе доведе до помоќни и побрзи процесорски интеграции и супер компјутери .
 
Употреба на овие т.н. тополошки концепти во физиката беа пресудни комисијата за Нобелова награда , оваа 2016 година да додели три лауреати за теоретските откритија на тополошките фази на транзиција и тополошките фази на материјата. 
Топологија е гранка на математиката, која ја опишува својствата (топологијата) на деталната структура на просторот и континуираната промена односно трансформација на еден во друг облик. Користење на топологија како метода , ја сврте научната јавност кон нивните истражувања и ги воодушеви експертите. Во почетокот на 70-тите, Мајкл и Дејвид  направија пресврт во во тоа време актуелната теорија на суперспроводливост или суперфлуидност ,односно го сменија мислењето дека не може да се реализира во тенки слоеви. Но , тие покажаа дека суперспроводливо ста ,може да се случи и при ниски температури.Тие ја објаснија состојбата , т.н. фаза на транзиција, што создава услови да исчезне суперспроводливост на повисоки температури.
 
Во 1980 година,  преку претходните експерименти се објасни при многу „тенко електрично спроведување на слоеви“ ,каде спроводливоста е точно определена како цел број на постапки-чекори (математички број-интегер). Тој покажа дека 
овие интегер-цели броеви,можеа тополошки да се одредат во во нивната природа.Интереснно е дека оваа постапка ,приближно во исто време, ја открива и Данкан каде тополошки концепти се применија за да се разберат својствата на „поврзани алки-синџири“ на мали магнети ,кои се наоѓаат во поедини материјали. Со ова се отвори нова страница во применетата физика ,каде одредени материјали можат тридемнзионално ,на нуклеарно ниво да се магнетизираат со одредена електро амплитуда ,а тоа подразбира и внесување на информација во самиот материјал.Се добива ефект на т.н. „паметен материјал“.Овде може да е идниот развој на квантните супер компјутери и новата генерација на суперпровод ници и „паметна електроника“.Просторот и материјата се доближуваат до ведскиот концепт каде имаме осцилација на 5-те татви на нуклеарно ниво кои се трансформираат и ја ткајат целата материјална природа. 
 
 
тројцата нобеловци заедно костерлиц данкан и тулс
Дејвид Џ Thouless , роден 1934 година во Bearsden, Велика Британија. Д-р 1958 од Универзитетот Корнел, Итака, Њујорк, САД. Почесен професор на Универзитетот во Вашингтон, Сиетл, Вашингтон, САД. 
 
Ф. М. Haldane Данкан , роден 1951 година во Лондон, Велика Британија. Д-р 1978 година од Универзитетот во Кембриџ, Велика Британија. Јуџин Хигинс професор по физика на Универзитетот Принстон, Њу Џерси, САД. 
 
Ј Мајкл Kosterlitz , роден 1942 година во Абердин, Велика Британија. Д-р 1969 од Универзитетот во Оксфорд, Велика Британија. Харисон Е. Farnsworth професор по физика на Универзитетот Браун, Провиденс, РИ, САД. 
 
Соопштението беше објавено за медиумите од Кралската шведска академија на науките, која е основана во 1739 година, како независна организација, чија заедничка цел е промовирање на науките како истите би го засилиле своето влијание во светот. Академијата има посебна одговорност за природни науки и математика, но настојува да се промовира и при размена на идеи помеѓу различни научни дисциплини.