Џанмаштами-појава на Кришна

Кришна Џанмаштами

Кришна се родил 18 или 21 јули 3228 година пне , а заминува од овој свет 3102 г пне.

Само кусо споделување на неговиот хороскоп кој ќе биде анализиран во наредниот период.Примете јавување неколку пати на бројката осум (8)
Денес во зависност од местото на планетава Земја се прославува, појавата на севишната божја личност Кришна или како се нарекува Џанмаштами од светите списи
 
Shripad Vishvanath Cakravarti Thakur
можен извор : Hari-vamsa i Kha Manikya
 
Б.В.Раман 
извор Познати хороскопи
 
На крајот од својот коментар на 8-ми текст, Shripad Vishvanath Cakravarti Thakur ги споделува двата горе наведени извори.На едно место Хари Вамса забележува ,дека Кришна е роден во 8 миот месец од бременоста.Приказната е позната, каде принцот Камса неговиот вујко ги убивал сите новороденчиња ,бидејќи му било предскажана негова смрт од 8 дете ,родено од страна на неговата сестра Деваки и Васудева.Затоа,тој наредил да се затворат и да го звестуваат за секое новородено дете.Така Камса ги убивал сите по ред до 6-тото новороденче, додека седмото Баларама бил спасен , пренесувајќи се во утробата на Рохини , другата жена на Васудева.Па војниците го известиле принцот Камса, дека 7-то било абортирано(илузија на Маја).Во исто време ,женско дете инкарнација на божицата Јога Нидра-Маја ,мистично се префрлило во утробата на Јашода.
Осмото предскажано раѓање , е Кришна и се раѓа на полноќ како аватар на Вишну.Васудев го зема во раце и го носи во соседното село Гокул ,да го замени на новороденото дете-јога Маја на Јашода и Нанда.Така Кришна добива два родители со раѓање ,а Васудев се враќа во затвор но сега носејќи ја заменетата новородена јога-Маја во затворот.Тука ,стражарите го известуваат Камса дека е родено ново бебе 8 по ред и Камса тргнува да го убие.
Но,...во моментот кога сакал да ја убие јог-Маја ,таа летнала високо и се претворила во 8 божици.
 
Му дофрлила:
„Будала, агентот на твојата смрт е веќе роден на оваа Бхуми (планетата Земја).И...потоа ја снемало од пред неговите очи!
 
Со негово раѓање се претпоставуваат овие планетни позиции:
 
Месечината (Чандра), Марс (Куџа) , Меркур (Буда) и Сатурн (Шани) во моментот на појавата на Кришна биле егзалтирани.Било на полноќ , ден среда кон четврток 
 
, а накшатрата на месечината била Рохини.
кришна како бебе јаде путер од грне
 
сите планети се со достоинство( со нагласена сила ) и затоа ова е најретко раѓање.
 
Лагна-подзнак Бик (Вришаба)
Сонце-во Лав (Симба)
Месечева начшатра(среќна ѕвезда) Рохини
Месечината во Бик (Вришаба)
Марс во Јарец (Макара)
Меркур во Девица (Канија) 
Јупитер во Риби (Мина)
Сатурн во Тула (Терезија)
 
Раху во Скорпија (Вришчика)
 
 
Денес во Македонија и светот во моментот на овој текст се слави Џанмаштами-појава на Кришна .
следи целосна астролошка анализа во наредниот период