Повторна победа за Роухани на Иранските избори 2017

Ирански избори мај 2017: Иранските гласачи го дадоа својот глас за претседателските и локалните избори на 19 мај 2017 Хасан Рохани (месечина во Риби-Сонце Терезија ,Марс  и Јупитер во седиште во Скорпија и Стрелец)победник по вторпат за претседател неофицијално од 40 милиони гласови, 57% од електоратот Ебрахим Raisi главен противкандидат(поранешен обвинител) како втор , доби 15,7 милиони гласови или 38,5%избори иран 2017 роухани со неговиот противкандидат

Негова првична изјава по победата на изборите е со ветување дека нема да има промени ,односно дека ќе работи верно на своите предизборни ветувања.Тој се обрати на персиски јазик , заблагодарувајќи му се на народот со пораката : „ Голем народе на Иран ,вие сте победници на изборите“. Роухани доби подршка колку жители на приближно на Тајван или една Северна Кореја или околу 23 милиони, што е близу 57 проценти од иранските полнолетни гласачи. Инаку Иран е 80 140 300 жители по изворот на википедија за 19 мај 2017. Првата астро проценка дека го очекува „жешка“ политичка есен и ривалска борба дома и надвор во есенскиот период 15-22 октомври 2017 и 1-5 ноември како и 14 до 20 ноември 2017 се со многу напор и проблеми во неговата работа.Ова е првична анализа ,а за него повеќе од претходниот објавен пост на овој блог hasan rouhani opshta natalna. Повеќето се согласни дека изолираната земја со години и престојат сериозни економски реформи,а а останува да се види дали по затоплување на односите со западот , ќе доведат до стабилизирање на иранската економија.Цената на нафтата ннеповолно влијаеше во изминатиот период, па стапката на вработеност е зголемена кај младата популација.

Претседателот Хасан Роухани сега ќе имаат мандат со зголемена подршка за неговите реформи,Неговото ветување дека ќе ги зголеми(прошири) индивидуалните слободи и политички права допреа посебно допреа до гласачите на Техеран кои во бројка од 5 милиони ја подржаа неговата втора кандитура за председател на Иран.

Политика и филм Кан 2017

роухани прима златна статуетка Оскар за 2017 но на Канскиот фестивал 2017

Дали имаше „малку политика“ со овогодишниот Кански филмски фестивал за 2017 ,каде иранскиот овогодишен лауреат Асгар Фархад („The Salesman“) за наградата оскар 2017 за неаглиско говорно подрачје, неможејќи да ја прими наградата (забрана на председателот Трамп за престој во САД) , ја прими на пред некој ден во Кан -Франција . Иранскиот режисер истотака е добитник на најпрестижната филмска награда од Американската филмска академија , за филмот “Разделба”, како и “Златна мечка” за најдобар филм, “Сребрена мечка” за најдобар актер и најдобра актерка. Режисерот Фархади ја бојкотираше церемонијата Оскар 2017, по предлог забраната на Претседател на САД - Доналд Трамп за патување во САД , на неколку муслимански земји.