Уште два земјотреси од 5.3 степени на Балканот

два земјотреси од 5.3 по рихтер Балкан

Два земјотреси денеска се регистририрани на Балканот со магнитуда 5.3 степени по Рихтер.Оваа активност делумно е предизвикана ,од небесната статика која денес е засилена заради полната месечина.Едниот е 120 километри север-северозападно од Ерегли Турција,денес 15 октомври 2016 околу 08:18:32 по  UTC координати 42.235°N   30.734°E и длабочина на земјотресот 4.7 километри.Вториот земјотрес со иста магнитуда спрема USGS(геолошки институт на САД) е регистриран во околината (17 километри север-северо запад од Rodotopion во соседна Грција.Времето на овој умерено силен земјотрес  е во 20:14:49 по UTC за латидуда 39.844°N лонгитуда 20.626°E.Длабочината према УСГС е на околу 21 километар.Во Скопје е забележан благ земјотрес ,во вечерните часови , но засега нема детален извештај.мапа на југо исток на балканско полуострво со обележени два земјотреси од 5.3 степени

 

Comments

Силен Земјотрес 6.4 рихтер од Kimbe, Papua New Guinea

Силен земјотрес во близина на  Пауа Нова Гвинеја од M6.4 рихтер - 145km север-северо-исток од Kimbe во 08:03:38 (UTC) на латитуда 4.262°S  и лонгитуда 150.406°E.Длабочина 446.6 километри.