Боб Дилан Нобелова Награда 2016 за литература

Боб Дилан
нобелова за литература 2016
боб дилан црно бел портрет со сенка на левиот дел од глава
Додека ја слушам познатата „Blowin in the wind“ и се потсеќам на гитарската верзија „Knockin on heaven's door“ со која се учеа првите гитарски почетоци во Ге и Де дур со Амол секвенца ,со една брза анализа на неговата натална карта, ја барам причината што допринело ,после неколку номинации  да биде добитник на престижната Нобелова награда за  литература во 2016. Музичките легенди  Џорџ Харисон, Ринго Стар и Ерик Клептон, Пол Сајмон, , Том Пети, Брус Спрингстин, The Band, У2,  Пети Смит, Џоан Баез, Нил Јанг, Џони Кеш, Вили Нелсон,Стиви Никс и музичките групи The Rolling Stones,The Grateful Dead,Ван Морисон може да се пофалат дека свиреле со Нобеловец.Но и Мајка Тереза,Албер Швајцер,Мартин Лутер Кинг, Радјард Киплинг ,Томас Ман и Черчил,Кисинџер,Михаил Горбачев,Нелсон Мандела,Обама и Далај Лама .
 
Подзнак Скорпија
Сонце во Бик
Месечина во Овен
 
Лесно забележлива е Д10 картата , каде неколку планети се со кралско достоинство. Сила та на Сонцето е егзалтирано во Меша (овен) јасен показател на неговата слава,меркур е во своето седиште близнаци втор детерминанат за писател и поет ,сатурн е во своето седиште во јарец и јупитер во своето седиште во стрелец.Некојпат е доволно само 1-2 планети да истакнат во јавниот живот и доведат до голема популарност,а кај Дилан во Д10 имаме на основно теоретско ниво 4 планети во кралска поставеност од кој три во своето седиште.Во Д1 картата меркур повторно во седиште ,му се приклучува венера во бик повторно во седиште и кету во риби каде исто е негова основна позиција. Завршен блесок на силниот меркур е во Д60 карта каде тој повторно е во свое седиште во Близнаци ,заедно со Гуру ,додека марс и Сатурн се во егзалтација.
Повторно школски пример на неколку планети кои делуваат преку меркур ,а оваа планета секојпат е поврзана со пишаниот збор и вештината на прстите.Меркур во Д12 карта повторно е во своето седиште па имаме комплетна слика ,на детерминирано влијание на слава и афирминираност преку планета која секојпат се поврзува со литературата.Во 
Боб дилан со текст скорпија овен и бик во црн шешир
картите Д7 и Д3 
повторно исто влијание.Ова влијание во даса периодите е запечатено со дасата и буктито на меркур ,како и аштакаваргата со по приближно 5 поени од 12 основни позиции.Асцедентите на Бава Лагна и Сри Лагна се создава силна јога преку венера во седиште,во хора асцендентот меркур во 10 седиште, во гати лагна повторно венера-седиште,во вигати лагна меркур во седиште .Школски пример за меркуровата сила (текстописец) во Д1,Д3,Д7,Д10,Д12 и Д60. Не треба посебен коментар.
Вимшопак силата во Дасаваргата и Шодасаваргата меркур е на прво место ,но истотото е и во саптаваргата односно шадваргата. Детерминирана и ретка планетарна осцилација на Буда како се вика Меркур во ведската астрологија. Има минимум четири раџа јоги на основно ниво,а ова се мултиплицира во погоре наведените варги ,што е показател за најредок вид на раѓање.
Боб Дилан со неговата музичка поезија и без оваа престижна светска награда за литература , останува во музичката историја на светот.Може да Ве интересира податокот дека неговата родна куќа е во зелено и црвена бордо нијанса , а тоа 
одговара на подзнакот Скорпија,Бик и силно поставениот Меркур кој дава зелена нијанса.
 
препознатлив е по песните:
 
Blowin' in The Wind, Like a Rolling Stone,Just Like A Woman,  The Times They Are A-Changin', Lay Lady Lay , All Along the Watchtower,
 
дискографија албуми:
 
1962 "Mixed-Up Confusion"
"Corrina Corrina" The Freewheelin' Bob Dylan)
1963 "Blowin' in the Wind" The Freewheelin' Bob Dylan
"Don't Think Twice, It's Alright"
1965 "The Times They Are a-Changin'" The Times They Are A-Changin'
"Honey Just Allow Me One More Chance" (fromThe Freewheelin' Bob Dylan)
"Maggie's Farm" Bringing It All Back Home
"On the Road Again"
"Subterranean Homesick Blues"
"She Belongs to Me"
"Like a Rolling Stone" Highway 61 Revisited
"Gates of Eden" (fromBringing It All Back Home)
"Positively 4th Street" Bob Dylan's Greatest Hits
"From a Buick 6" (fromHighway 61 Revisited)
"Can You Please Crawl Out Your Window?" Non-album track /Biograph / Side Tracks
"Highway 61 Revisited" (from Highway 61 Revisited)
1966 "One of Us Must Know(Sooner Or Later)" Blonde On Blonde
"Queen Jane Approximately" (fromHighway 61 Revisited)
"Rainy Day Women #12 & 35"
"Pledging My Time"
"I Want You"
"Just Like Tom Thumb's Blues"
"Just Like a Woman"
"Obviously 5 Believers"
1967 "Leopard-Skin Pill-Box Hat"
"Most Likely You Go Your Way and I'll Go Mine"
"If You Gotta Go, Go Now"
"To Ramona"
1968 "All Along the Watchtower" John Wesley Harding
"I'll Be Your Baby Tonight"
1969 "I Threw It All Away" Nashville Skyline
"Drifter's Escape" (John Wesley Harding)
"Lay Lady Lay"
"Peggy Day"
"Tonight I'll Be Staying Here with You"
"Country Pie"
1970 "Wigwam" Self Portrait
"Copper Kettle (The Pale Moonlight)"
1971 "If Not for You" New Morning
"Tomorrow Is a Long Time" (Bob Dylan's Greatest Hits Volume II)
"Watching the River Flow" (Bob Dylan's Greatest Hits Vol. II)
"Spanish Is the Loving Tongue"
"George Jackson" (цел оркестар верзија)
"George Jackson" (акустична)
1973 "Knockin' on Heaven's Door" Pat Garrett & Billy the Kid
"Turkey Chase"
"A Fool Such as I" Dylan
"Lily of the West"
1974 "On a Night Like This" Planet Waves
"You Angel You"
"Something There Is About You"
"Tough Mama"
"Most Likely You Go Your Way (and I'll Go Mine)" (заедно со The Band) Before the Flood
"Stage Fright" (со The Band)
"All Along the Watchtower"
"It Ain't Me Babe"
1975 "Tangled Up in Blue" Blood on the Tracks
"If You See Her, Say Hello"
"Hurricane Part I" Desire
"Hurricane Part II"
1976 "Mozambique"
"Oh, Sister"
1977 "Rita May" Non-album track
"Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again" (from Hard Rain)
1978 "Is Your Love in Vain?" Street Legal
"We Better Talk This Over"
"Baby, Stop Crying"
"New Pony"
"Changing of the Guards"
"Señor (Tales of Yankee Power)"
1979 "Love Minus Zero/No Limit" Bob Dylan at Budokan
"Is Your Love in Vain"
"Gotta Serve Somebody" Slow Train Coming
"Trouble in Mind" (Non-album track)
"Precious Angel"
"Trouble in Mind" (Non-album track)
1980 "Man Gave Names to All the Animals"
"When You Gonna Wake Up"
"Slow Train"
"Do Right to Me Baby (Do Unto Others)"
"Solid Rock" Saved
"Covenant Woman"
"Saved"
"Are You Ready"
1981 "Shot of Love" Shot of Love
"Heart of Mine" (see below)
"Heart of Mine"
"The Groom's Still Waiting at the Altar"
1983 "Union Sundown" / Infidels
1984 "Sweetheart like You"
"Jokerman"
"Isis"
1985 "Tight Connection to My Heart (Has Anybody Seen My Love?)" Empire Burlesque
"We Better Talk This Over" (from Street Legal)
"When the Night Comes Falling from the Sky"
"Emotionally Yours"
1986 "Band of the Hand" Band of the Hand(Soundtrack)
"Theme from Joe's Death"
"Got My Mind Made Up" Knocked Out Loaded
"Brownsville Girl"
1988 "Silvio" Down in the Groove
"Driftin' Too Far from Shore" (од Knocked Out Loaded)
1989 "Everything Is Broken" Oh Mercy
CD single
"Slow Train" (with The Grateful Dead) Dylan & The Dead
CD single
1990 "Unbelievable" Under the Red Sky
CD single
1993 "My Back Pages" 30 Годишнина Славење концерт
CD single also includes "Knockin' on Heaven's Door" and
"My Back Pages"
1995 "Dignity" MTV Unplugged
CD single содржи:
Edited Unplugged version of title track
"John Brown",
"It Ain't Me Babe" од "Renaldo & Clara" soundtrack)
1998 "Not Dark Yet" Time out of Mind
CD single p/w "Tombstone Blues" (Live, non-album track)
"Love Sick"
CD single p/w "Love Sick" (Live From The Grammy Awards, non-album track)
2000 "Things Have Changed" Wonder Boys
"Blind Willie McTell" (Live version, non-album track)
2006 "Someday Baby" Modern Times
CD single
2007 "Most Likely You Go Your Way (And I'll Go Mine)" (Mark Ronson Re-Version) Non-album track
Original version (fromBlonde on Blonde)
2008 "Dreamin' of You" The Bootleg Series Volume 8: Tell Tale Signs
"Down Along the Cove" (од Bonnaroo 2004, разни уметници )
2009 "Blowin' in the Wind"Х
"Discover EP"
("The Times They Are A-Changin'" / "Mr. Tambourine Man" / "Tangled Up in Blue" / "Ring Them Bells" / "Thunder 
 
on the Mountain")
"Beyond Here Lies Nothin'" Together Through Life
"Down Along the Cove" (од Bonnaroo 2004, разни уметници)
"I Feel a Change Comin' On"
CD single with edited and album versions
"Must Be Santa" Christmas in the Heart
"Twas the Night Before Christmas"
"Theme Time Radio Hour,
2010 "Make You Feel My Love"
2012 "Duquesne Whistle"
"Meet Me in the Morning" (надвор од албум)
2013 "Wigwam" (демо трака нереализирана)
"Thirsty Boots" (демо трака нереализирана)
2014 "Full Moon and Empty Arms" Shadows in the Night
"Odds and Ends"(Alternate Version) The Bootleg Series Vol. 11: The Basement Tapes Raw
2015 "Stay with Me" Shadows in the Night
 
---------
заедно настапувал со:
 
The Midnight Special 1962 Harry Belafonte усна хармоника on "Midnight Special"
Carolyn Hester Carolyn Hester усна хармоника
At San Quentin 1969 Johnny Cash co-writer of "Wanted Man"
The Concert for Bangladesh 1971 George Harrison & Friends повеќе вокални изведби
Rock of Ages 1972 The Band 2001 реализиран
A Tribute to Woody Guthrie разни уметници вокал на три песни
David Bromberg David Bromberg гитара,вокали
Roger McGuinn 1973 Roger McGuinn усна хармоника
Doug Sahm and Band Doug Sahm усна хармоника
Somebody Else's Troubles Steve Goodman пијано и вокали "Somebdy Else's Troubles" and "Election 
 
Year Rag"
Songs for the New Depression 1976 Bette Midler во дует со Бет Мидлер "Buckets of Rain"
No Reason to Cry Eric Clapton во дует со Клептон "Sign Language", which he also wrote
Death of a Ladies' Man 1977 Leonard Cohen бек вокал "Don't Go Home With Your Hard-On"
The Last Waltz 1978 вокал и ритам на 5 песни
First Blues 1982 Allen Ginsberg Guitar and vocals for "Going To San Diego", "Vomit Express" and "Jimmy 
 
Berman Rag"
"Sweet, Sweet Baby (I'm Falling)" UK Single 1985 Lone Justice текст и усна хармоника "Go Away Little Boy"
We Are the World разни уметници вокали
Kingdom Blow 1986 Kurtis Blow вокали "Street Rock"
Hearts of Fire soundtrack 1987 разни уметници текст/вокали три песни
Folkways: A Vision Shared - A Tribute to Woody Guthrie & Leadbelly 1988 разни уметници вокали "Pretty Boy 
 
Floyd"
Rattle and Hum U2 вокали and co-writer for "Love Rescue Me"
Traveling Wilburys Vol. 1 Traveling Wilburys writer, вокали, rhythm guitar on various songs
Traveling Wilburys Vol. 3 1990 Traveling Wilburys writer, вокали, rhythm guitar on various songs
Disney: For Our Children 1991 разни уметници вокали "This Old Man"
Across the Borderline 1993 Willie Nelson duet with Nelson on "Heartland", which he also co-wrote with Nelson
Till the Night Is Gone: A Tribute to Doc Pomus 1995 разни уметници вокали "Boogie Woogie Country 
 
Girl"
The Songs of Jimmie Rodgers: A Tribute 1997 разни уметници вокали "My Blue Eyed Jane"
Clinch Mountain Country 1998 Ralph Stanley & Friends duet withRalph Stanleyon "The Lonesome 
 
River"
Timeless: Tribute to Hank Williams 2001 разни уметници вокали "I Can't Get You Off of My Mind"
Good Rockin' Tonight: The Legacy of Sun Records разни уметници вокали "Red Cadillac and a Black 
 
Moustache"
Not for Beginners Ron Wood гитара на "Interfere" и "King of Kings"
Kindred Spirits: A Tribute to the Songs of Johnny Cash 2002 разни уметници вокали "Train of Love"
Postcards of the Hanging Grateful Dead вокали one song
Gotta Serve Somebody: The Gospel Songs of Bob Dylan 2003 разни уметници дует Mavis Stapleson "Gonna 
 
Change My Way of Thinking"
Old Crow Medicine Show 2004 Old Crow Medicine Show co-writer  "Wagon Wheel"
Enjoy Every Sandwich: The Songs of Warren Zevon разни уметници вокали "Mutineer"
The Lost Notebooks of Hank Williams 2011 разни уметници вокали "The Love That Faded"
Remedy 2014 Old Crow Medicine Show co-writer  "Sweet Amarillo"
Lost on the River: The New Basement Tapes разни уметници Lyricist
The Art of McCartney разни уметници вокали "Things We Said Today"
Dylan, Cash, and The Nashville Cats: A New Music City 2015 разни уметници