Се урна Пајпер во атарот на Велешките села Кожле и Ветерско

мал слика на авион тип пајпер над облаци

АВИОН ОД ТИП „ПАЈПЕР“ СЕ УРНА ВО БЛИЗИНА НА ВЕЛЕС
Урнат авион марката „Пајпер“ германска регистрација Велес,село Ветерско, на околу 5 км одалеченост од Катланово Во авионот Пајпер биле  шест патници ,а се уште неофијално потврдени информации е дека се урнал попладне околу 17:40  во близина на Велес.Авионската рута  полетувањење започнала во Тревизо-Италија , а се претпоставува дека требало да го продолжи летот, откако би наполнил гориво на скопскиот аеродром.Неофицијално крајната дестинација била кон Приштина-Косово. Најновите вести се дека , спасувачките служби  јавуваат од терен дека авионот е во пламен, а теренот е непристапен.Нема информации за преживеани патници.
Во близина на селото Ветерско забележан е пожар информација СВР-Скопје (примена е пријава од граѓани).Велешката полиција истовремено ,примила пријави по телефон од жители на локалното село за некаква експлозија.
Во аеродромски служби има регистрирано јавувања,на повеќе жители на селото Кожле (4-5 км јужно од Катланово) , кои јавиле за силен удар и чад и оган во планининскиот дел. Контролата на скопскиот аеродром( првични и неофицијални информации) , лоцира загубен сигнал од радарот на 10-тина километри ,во близина на влезно излезната писта.
На приближна патека на движење во 2008-та година се урна и хеликоптерот на АРМ ,каде што несреќно загинаа 11 македонски војници.
 

Comments

спротивни информации за лицата кои погинаа во Пајперот

Весникот Ла република ги објави имињата на загинатите.Според италијанскиот весник, во пајперот имало 5 мажи и една жена. Со авионот пилототирал Франческо Монтањер -претседател на аеро-клубот во Тревизо  потпретседателот на клубот Дарио Бастасин, Лука Дале Муле, Илариа Берти и Висар Бегај-косовецот со италијански пасош.Оваа вест е неофицијална , бидејќи се појави друго лице како загинато по објавата на италијанскиот весник „Ла Република“.По нивен извор се работи за Ангело Калегари,.Косовските медиуми објавуваат дека во Пајперот загинал и брат на Висар Бегај. Последниве  информации за косовските медиуми ги потврдиле претставници на амбасадата во Скопје.Останува да се причека на официјалните докази.Пајперот не поседува црната кутија, која треба да покаже каде е настаната грешка ,која довела до уривање на авионот. 

најнови вести за паднатиот Пајпер Па 34-200 Т Сенека

Последна информација за падниот авион близу Скопје е од моделот на Пајпер Па 34-200 Т Сенека .Италијански медиуми нашироко известуваат за оваа несреќа дека патувале двајца косовци и четворица италијанци и се спомнува дека во паднатиот авион бил богат италијански бизнисмен .Неофицијални последни вести се дека се најдени остатоци од телата на патниците. Покрај италијанските медиуми за несреќата известуваат и германски медиуми германскиот весник Велт и Франкфуртер алгеманјне ,со пренесени изјави од македонските медиуми. 

Пајперот пронајден во близина на Кожле

Изчезнатиот пајпер со 6 патници кој се претпосаставува дека летал на рутата Тревизо-Скопје-Приштина е пронајден во атарот на село Кожле.

локација на паднатиот пајпар во атарот на Кожле