Победници на Златен Лав за 2016 Италија,Венеција

златен лав лого 2016 венецијаЗлатен Лав 2016 Венеција, Италија 2016 - "Жената што замина" драма на филипински режисер Лав Дијаз за битката на погрешно осудена наставничка ,која по 30 години зад решетки, е добитник на Златен лав на 73. филмски фестивал во Венеција.Наградениот филм ја следи приказната за една жена која е обвинета за злосторвство кое не го извршила.
Снимен е во црно-бела техника,времетраеење -скоро четири часа. 
 
"Ова е за мојата земја, за луѓето Филипинци; за нашата борба и борбата на човештвото ", рече Лав Дијаз, како обраќање на благодарност кон жирито на фестивалот на чело со Сем Мендес.Неговиот колега режисерот Емир Кустурица за филмот „На млечниот пат“ ја доби наградата „Млад златен лав“,додека Признанија за најдобри актери ги добија Ема Стоун и Оскар Мартинез 
 
Астро мапата на победникот Дијаз за оваа година е посебно интересен од неколку причини.
1.Неговиот зодијачки знак е огнениот Лав- месечина и Сончевиот Стрелец кои се воинствени борбрни и драматични знаци,па треба да се очекува драма со врвен квалитет и неизвесност.
2.Неговото име Lavrente Indico Diaz роден 30 декември 1958 скратено е Лав Диаз ,кое за нас Балканците е поврзано со Лавот ,па коинцидира со наградата „Златен Лав“
3.Добитникот е од Филипини , каде оваа година во близина имавме соларно затемнување , само како потврда како дејствува електромагнетноста на светлината која за овој географски простор за 2016 додели врвно филмско признание.
 
 
Венеција награден филм : "Жената што замина"
лав диаз со наградата златен лав за 2016
Добитници на официјалните награди
МЕЃУНАРОДЕН НАТПРЕВАР 73тиот ВЕНЕЦИСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ
 
Златен лав
"Жената што замина" Лав Дијаз, Филипини
 
Сребрениот лав за најдобар режисер 
 
"Рај", Андреј Кончаловски, Германија,Русија, 
 
"Нескротливата", Амат Ескаланте, Мексико
 
Големата награда на жирито 
"ноќни животни", Том Форд, САД
 
Специјалната награда на жирито 
"Лошиот серија," Ана Лили Amirpour, САД
 
АКТЕР
 
Оскар Мартинез ( "Почитувани граѓани", Аргентина, Шпанија)
 
Актерка 
Ема Стоун ( "La La Land", САД)
 
Марчело Мастројани НАГРАДА ЗА МЛАД изведувач 
 
Paula Beer (Пола Пиво - "Frantz", Франција)
 
Најдобро сценарио 
на Ное Oppenheim ( "Џеки", САД)
 
Луиџи де Лаурентис ЛАВ НА ИДНИНАТА 
"Последниот од нас", Ала Едине Слим, Тунис
 
HORIZONS ЖИРИ
 
Најдобар филм 
"Liberami" Федерика ди Џакомо, Италија
 
најдобар режисер
 
"Дома" Fien Troch, Белгија
 
Специјалната награда на жирито 
"Биг Биг свет", Reha Erdam, Турција
 
Специјална награда за најдобар актер
 
Nuno Lopes ( "Сао Хорхе," Португалија)
 
Специјална награда за најдобра актерка
 
Рут Дијаз ( "бесот на човек пациентот", Шпанија)
 
најдобро сценарио
 
Ванг Бинг ( "Горчлив пари", Кина)
 
Најдобар краток
 
"Ла Voz Perdida" Марсело Mantinessi, Парагвај
 
ВЕНЕЦИЈА КЛАСИКА НАГРАДИ
 
Најдобар документарен филм на кино
 
"Ле Councours", изјави Клер Симон, Франција
 
Најдобрите Обновен филм
 
"Break-Up - L'uomo dei Cinque palloni" Марко Ферери, Италија
 
-Филмскиот фестивал во Венеција 2016-