Земјотрес 6.2 југоисточно од Токио Јапан

Силен земјотрес со првична пределиминарна јачина од 6,4 степени ,подоцна намалена на 6.2 по рихтер го погоди југоисточниот дел на Токио, издаде соопштение Геолошкиот институт на САД (USGS).Време на овој плиток земјотрес(10 км) е околу 9:14  минути локално или 14 минути по полноќ према ГМТ. 
мапа на земјотресен епицентар југо исток од Јапан
Лоциран во крајбрежјето на југоисточниот дел од Јапан  околу 150 километри ЈИ од градот Кацура.Стравувања од цунами нема,а не се пријавени знаќителни штети.Треба да се истакне дека овие магнитуди за Јапонија ,превенираа строги кодови и нормативи за градба на објекти ,како и нивно спроведување кое е најважна работа.Минатиот месец Италија ја погоди послаб земјотрес од овој во близина на Јапонија, но однесе близу 300 човечки жртви ,а инспекциите по земјотресот воочи големи пропусти на марките на бетон како и на регулативата за асеизмични градби, која иако донесена ,не се почитувала во целост.
 
УСГС официјално забележано време  23 септември 2016 во 00:14:34 ГМТ
Магнитуда 6.2 mww
Локација : 34.488°N 141.659°E со точност ± 6.2 км
Длабочина: 10.0 км со точност ± 1.7 км